woensdag 19 augustus 2009

Nog zeven jaar voor: elke dag de postbode : deel 6

In de serie: nog x jaar voor bespreken we ontwikkelingen van dingen die komen en gaan

Onze postbode is een aardige vent. Hij woont twee straten verderop en groet iedereen. Als we eens een andere postbode hebben, zeggen we tegen elkaar: Oh, hij heeft een dagje vrij. Een postbode is een lokale bekende, net zoals een bibliothecaris overigens.

Elke dag maakt onze postbode zijn rondje. Maar voor hoe lang nog? Een collega van me constateerde dat toen hij terug kwam van vakantie, hij eigenlijk niet zoveel post had. De bankafschriften zijn al terug gebracht naar eens in de maand, je telefoonrekening staat online en zo kun je nog een paar voorbeelden noemen. Tja, tijdschriften, die komen nog via de post.

Ook bedrijven merken dat ze minder post zijn gaan versturen. Contracten krijg ik tegenwoordig ingescand met handtekening retour. Kwesties die we vroeger per brief afhandelden doen we tegenwoordig per mail.

En tot slot: op verjaardagen beginnen we elkaar digitale briefkaarten te sturen.

Het afgelopen jaar stond de CAO van TNT Post flink in het nieuws. Dit doordat er een mogelijke salarisverlaging was van 15%. TNT heeft dus een business case - in ieder geval in de postbezorging - die flink onder druk staat. En dan komen er ook nog prijsvechters bij.

Ik kan me dan ook niet voorstellen dat postbezorging in de toekomst nog dagelijks zal plaats vinden. We gaan naar mijn vermoeden terug naar een bezorgingsfrequentie van drie keer per week: maandag, woensdag, vrijdag. Poststukken die echt spoed kennen, zullen via een koerier bezorgd worden.

Helaas voor onze postbode. Hij is nog zo jong dat hij over zeven jaar echt nog niet met pensioen kan. Ik ben bang dat ie echt veel dagjes vrij gaat krijgen. Dus als u iets op de post gooit.... denk aan onze postbode. U zorgt voor werkgelegenheid voor mijn postbode. Dank u wel.

Ik denk dat ik toch nog maar even mijn overschrijvingsformulieren via de post blijf versturen. Goed voor onze postbode!

3 opmerkingen:

Festina Lente zei

Jouw postbode kan pakketjes gaan thuisbrengen van alles wat we via internet bestellen? Volgens mij zit daar nog wel groei in....

Mark Deckers zei

@festina: klopt inderdaad. Hoewel de concurrentie ook in de pakketjes heel hevig is. Overigens waren de pakketjesbezorgers de eersten die echt geld verdienden aan internet. Nog eerder dan bol.com bijvoorbeeld.

Unknown zei

Geld het zelfde niet voor de bibliothecaris die niets anders doet dan boeken uitlenen?

Als je kerntaak jou unique selling point minder belangrijk wordt zul je op zoek moeten naar andere manieren om je bestaansrecht te bewijzen.

Ik denk dat de TNT nog wel wat kan met het leveren van pakketjes. Hoe zou dit met de bibliotheek zitten?