zondag 2 augustus 2009

Nog twee jaar voor..... Hyves : deel 1


Ja, ik ben weer in het land der online levenden. En na actieve ontspanning in de Ardennen en een spectaculair optreden van U2 pakken we de draad maar weer eens op. Tijd voor een nieuwe serie: Nog x jaar voor... De komende periode wil ik ingaan wat de levensduur nog is van applicaties en hulpmiddelen die we nu nog gebruiken.

En om maar met de deur in huis te vallen: Hyves gaat verdwijnen.

Pardon? U had zich toch net aangemeld en heel Nederland zat er nu toch op?

Precies, en dat is nu net het probleem. Want moet Hyves nog doen als iedereen online is? Elk zichzelf respecterend bedrijf kijkt dan naar verdere groei. Voor Hyves zou dat betekenen het aanbieden van extra Gagdets waardoor bestaande klanten het meer gaan gebruiken. Of ze gaan koppelen met andere applicaties waardoor kruisbestuiving van bestanden mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om bibliotheken te koppelen aan Hyves.

Maar de meest voor de hand liggende optie lijkt mij toch dat het netwerk groter moet worden en dus over de Nederlandse grenzen heen moet. In de media kwam ik de afgelopen tijd een spectaculaire groei tegen van Facebook, het internationaal georiënteerde broertje van Hyves.

Dus ook deze Nederlander heeft zich maar aangemeld bij Facebook. Ik vond Hyves iets vriendelijker maar het moet gezegd: ik vind buitenlandse vrienden die ik via Hyves nog niet had. Ik heb meer buitenlandse vrienden dan mijn ouders en mijn kinderen zullen meer buitenlandse vrienden hebben dan ik. Vooral studenten zullen daarom steeds meer baat hebben bij internationale netwerken... En laten die studenten nou net de groep zijn die de trend zetten voor dit soort applicaties.

Met Hyves vonden we het al heel normaal dat we alle Nederlanders onder één knop hebben. Met iets als Facebook gaan we het echt normaal vinden dat we de hele wereld doorzoeken. Waar ik dan wel weer van baal dat ik in elke community dan toch maar weer dezelfde vrienden uitnodig. Er zit een overlap tussen Hyves, LinkedIn, Ning, Facebook en nog zo'n stelletje netwerken.

Het meest voor de hand liggend lijkt mij dan ook dat Facebook binnenkort een bod uitbrengt op Hyves. Het gemak van Hyves en de contacten van Facebook. Wie een beetje googlet weet dat deze geruchten nu al rondzingen.

Het is vijf voor twaalf voor Hyves: nu verkopen of lijdzaam toezien dat het marktaandeel in vijf jaar verdwijnt.

O ja, en Facebook wordt natuurlijk gewoon overgenomen door Google.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Ik steek mijn hand er niet voor in het vuur maar het zou zomaar kunnen....

Al geloof ik ook nog steeds in die ene nieuwe toepassing die alle bestaanden in een enkele interface zal verenigen...op natuurlijke wijze...

Mark Deckers zei

@Edwin: Ja die ene toepassing die alle bestaanden zal verenigen... Tja, dat wordt de titanenstrijd tussen Google en Windows. Of zou Facebook de potentie hebben om zelfs Google en Windows te overschaduwen?

Hetty Odenthal zei

Ha Mark,

Grappig dat ik nu je blog lees. Vanmorgen voegde ik weer nieuwe buitenlandse contacten toe aan mijn Facebook en toen dacht ik nog: toch lastig die twee verschillende netwerken: Hyves en Facebook.
Ik ga je meteen een uitnodiging sturen ;-)

Festina Lente zei

Leuke nieuwe serie!
Ik ben m'n tijd overigens ver vooruit; heb Hyves overgeslagen en ging meteen op Facebook!

Mark Deckers zei

@Hetty: en die uitnodiging dus ook geaccpeteerd
@Festina: Welkom terug... zie ik.