dinsdag 4 augustus 2009

Nog drie jaar voor..... het treinkaartje : deel 2

In de serie: Nog X jaar voor.... bespreken we toekomstige ontwikkelingen van dingen die komen of gaan.



Wie is er niet groot mee geworden? Thuis treintje spelen met oude treinkaartjes. Met een pet en een fluitje en de stoelen achter elkaar. Die pet en dat fluitje dat kan nog maar treinkaartjes behoren binnenkort tot het verleden.

De NS verwacht dat medio 2009 in heel Nederland gereisd kan worden met de OV-chipkaart. Ik heb zo snel nog geen publieke uitspraak kunnen vinden over de uitfasering van het treinkaartje. Maar reken er maar op dat de NS dit stapsgewijs maar zeer consequent zal doorvoeren. Evenals we weten dat er op dit dossier nog minstens een staatssecretaris gaat vertekken. Er is teveel dat mis kan gaan.

De NS is overigens een mooi voorbeeld van een instelling die leidend is voor onze opinie over automatisering. Dit samen met de banken overigens. De eerste kaartjesautomaten verschijnen iets eerder dan de eerste selfservicebalies in bibliotheken. De NS stapt over op de chipkaart en 'mark my words' binnen no-time zullen Nederlandse bibliotheken echt een discussie aangaan over die gezamenlijke kaart, en jawel op basis van chipkaarttechnologie.

De NS heeft reisplanner op internet en laat die er nou net eerder zijn dan dat Nederlandse bibliotheken massaal beginnen aan catalogi op internet. Met andere woorden: de NS is een mooi voorbeeld voor bibliotheken om naar te kijken. Wat bij de NS gebeurt, vind zijn natuurlijke tegenhanger bij de bibliotheken.

Op één punt liep de NS echter gigantisch achter de feiten aan: ze hebben geen flauw benul wie er reist, waarom en hoe vaak. En om die reden deed de NS altijd al reizigersonderzoek en moest je soms je kaartje in de trein laten zien aan een onderzoeker. Die onderzoeker gaat met de invoering van de OV-chipkaart echt zijn baan verliezen. Want met de OV-chipkaart krijgt de NS in één keer machtig veel gegevens over de gebruiker. Wie reisde wanneer en waarom? Wat denk je wat de NS daar mee gaat doen? Ik denk dat die gegevens heel veel geld waard gaan worden. Het is equivalent van wat cookies doen op onze computer en zo ons gedrag doorgeven aan geïnteresseerde partijen.

Dus let op de NS want het is mooi voorbeeld van wat bibliotheken ook kunnen.

Tot slot: Weet iemand of de bibliotheken al hebben gepraat met de NS over samenwerking rond de chipkaart?

4 opmerkingen:

Doortje zei

Dan weet jij waar je moet gaan staan met je bibliotheekkarretje. Echt, dat komt er ook nog wel van!

Wim Keizer zei

In de Biblitheek van Singapore kun je de bibliotheekboetes betalen met de OV-chipkaart.

Astrid zei

In één ander ding is de NS ons ook telkens voor én kampioen: het verhogen van hun tarieven!
Ik weiger trouwens principieel mee te werken aan die onderzoeken. Met die gegevens gaan ze echt zorgen dat ze op rendabele lijnen nog meer inkomsten gaan derven. Het is vast niet in ons voordeel dat zij weten wanneer ik waar reis.

PS mijn woordverificatie zegt: "endemol". Briljant!

Mark Deckers zei

@Doortje: Weten waar welke klant wat leest, ja dan gaat zo'n karretje er zeker komen.
@Wim: Weer een reden om naar Singapore te gaan ;-)
@Astrid: Ik ben nog steeds voor contributievrijdom voor iedereen. Misschien moeten we daar maar eens een steviger punt van gaan maken.
Oja en hoopte dat mijn woordverificatie 'gratis' was. Maar ik heb weeer een een vaag woord.