maandag 10 augustus 2009

Nog vijf jaar voor: de acceptgiro : deel 4


In de serie Nog x jaar voor... bespreken we ontwikkeling van dingen die komen of gaan.
Nog vijf jaar voor de acceptgiro, is dat haalbaar? Jazeker. De meeste internetbanken zijn nu al voorbereid op digitale nota's en grote partijen als postorderbedrijven, belastingdienst en verzekeraars zijn met de implementatieplannen bezig.

Een aantal acceptgiro's is in huize Deckers de afgelopen jaren afgenomen. Steeds meer partijen stappen over op automatische incasso of een eenmalige machtiging. Tegelijkertijd is door de opkomst van Ideal en het internetbestellen is er in feite een volwaardig equivalent van het betalen aan een fysieke kassa.

Een heel klein deel van onze betalingen gaat nog via een acceptgiro. Maar als ik een acceptgiro krijg, vind ik het zetten van een handtekening makkelijker dan al die nummertjes overtypen. En ach, langs een brievenbus kom ik ook wel weer een keer. Het zullen dus de aanbieders van de nota's moeten zijn die ons overhalen om digitaal te gaan betalen.

In 2008 maakte bijna 75% van de Nederlanders gebruik van internetbankieren. Dit percentage is bereikt in minder dan vier jaar tijd. In 2014 zal de dekkingsgraad van internetbankieren de 100% nagenoeg hebben bereikt.
De banken kondigden enige jaren geleden al aan dat de acceptgiro zou verdwijnen. Toen waren het de ouderenbonden die op de achterste benen stonden. In 2014 is dat echt wel bekoeld.

Op dat moment maken ouderenbonden zich waarschijnlijk al druk over de mogelijkheid dat digitaal betalen via de PC dreigt te verdwijnen en dat dit alleen nog kan via online PDA's.

3 opmerkingen:

Astrid zei

Pardon? Deckers zet een handtekeningentje en loopt naar de brievenbus? Dat is zó 2004...

Mark Deckers zei

@Astrid: Inderdaad. Maar feit is dat in veel bibliotheken voor abonnementen bijna alleen maar acceptgiro's worden gebruikt. Langzaamaan neigt dat naar incasso's. Als je dan weet dat een acceptgiro rond een euro in de bankverwerking kost en een incasso een paar dubbeltjes, dan weet je dus dat bibliotheken hier massaal geld laten liggen.

Astrid zei

Weer zo'n plek waar we geld laten liggen dus. Persoonlijk ben er ik niet zo happig op, maar de superplu die je bij ons krijgt als je een incasso-abonnement afsluit, zou zelfs mij over de streep trekken.