donderdag 3 mei 2012

Over wat we allemaal al wisten… Handreiking VNG : deel 1

De afgelopen week kwam de officiële nieuwe handreiking van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) over bibliotheekwerk beschikbaar. De handreiking is een soort beleidsadvies aan gemeenten hoe om te gaan met bibliotheken. Welke stappen kan een gemeente in dit tijdsgewricht het beste zetten en met welke factoren moet men rekening houden?

Het verschijnen van de publicatie was al met enig tam-tam vooraf gegaan. De VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken) had haar zorgen al uitgesproken over de notitie voordat deze was verschenen.

De VOB spreekt bij de leden haar zorg uit over het feit dat VNG in de handreiking het digitaal lezen gaat stimuleren boven het lezen van een gewone collectie. Ook als leden daar niet direct op zouden zitten wachten. Alle reden dus om er de komende dagen met elkaar maar eens wat uitgebreider bij stil te staan. Dat doe ik – zoals u van mij kent – in delen.

Vandaag eerst maar eens een algemeen oordeel. En in dat algemene oordeel kan ik eigenlijk wel mild zijn. Over het algemeen vind ik het verhaal van de VNG helder en een goed overzicht voor gemeenten en eigenlijk sluit het naadloos aan bij wat Bibliotheek.nl nu uitvoert. Een goed overzicht dus, want probeer als gemiddelde gemeenteambtenaar met twintig dingen in je portefeuille maar eens bij te houden hoe alles zit met die wetgeving en hoe al die landelijke clubs ook al weer opereerden. Daar is dit echt wel bruikbaar voor. Maar we moeten van VNG ook weer niet gaan verwachten dat die het huiswerk gaat doen dat elke bibliotheekdirecteur ook zelf moet doen: en dat is een goed gesprek voeren met de eigen gemeente en samen zoeken naar wat je wil bereiken in de samenleving.

De VNG-handreiking is een prima punt om dat gesprek aan te gaan en om bijvoorbeeld weer eens voor te stellen om op werkbezoek met je ambtenaar en wethouder bij best practices in het bibliotheekwerk. Verder constateert VNG wat we in zijn algemeenheid in de branche ook al wisten. Veel bibliotheken zakken langzaam maar zeker met hun resultaten. En je hoort VNG denken dat de bibliotheek dus zijn bakens wel moet gaan verzetten. Nu ja, dat wisten we natuurlijk ook allang met z’n allen. En daarmee zie je dat VNG dus nu adviseert wat bibliotheekmensen eigenlijk al wel een aantal jaren weten. VNG adviseert de gemeenten om bibliotheken op te jutten om haast te maken met het aansluiten op Bibliotheek.nl. En volgens mij kunnen alle bibliotheken dus gewoon een brief sturen naar hun gemeente met de boodschap: “dit doen wij allemaal al!”.

Allemaal goed nieuws dus? Nee. Dat niet. Ik heb zeker nog een aantal venijnige en stekelige opmerkingen. Maar vandaag houden we het een beetje vrolijk In de volgende blogs ontrafelen we nog even een paar flinke missers uit dit rapport waar wethouders misschien wel mee aan de haal gaan.

Stay tuned.

2 opmerkingen:

Joëlle zei

Je maakt het wel spannend. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg...
Maar deel 1 ben ik het mee eens, we moeten in ieder geval goed kenbaar maken aan de gemeenten dat we al heel hard aan het werk zijn. Ik geloof ook niet dat er één bibliotheek is die door de gemeente aangestuurd moet worden om aan te sluiten op bibliotheek.nl. Maar ik kan het mis hebben.

Mark Deckers zei

Stay tuned!