zondag 13 mei 2012

Over mentale drempels en moderne Rembrandts

mark12bew
Iedereen kent in zijn leven momenten waarin je geprobeerd hebt wat je nog niet eerder durfde. Een moment waar je mentale drempels over gaat: voor het eerst een presentatie houden voor een grote groep, veranderen van baan of besluiten om veel meer van jezelf te tonen. En soms durf je wel een stap te zetten en soms niet. Soms moet je zelf dat moment creëren en soms wordt het in je schoot geworpen.

Elk half jaar maak ik voor mijzelf een lijstje wat ik graag wil doen en leren. Eén van de dingen die voor dit half jaar op het lijstje stond was om mee te doen met een workshop voor profesionele fotografen. Niet dat ik een professionele fotograaf ben, maar soms moet je iets doen dat je laat groeien. En zo belandde ik in een professionele fotostudio met de bekende fotograaf Ronald Koster.

De cursus ging over Strobist. Dit is een fototechniek waarbij je als het ware het daglicht uitdraait en vervolgens alles met eenvoudige reportageflister weer invult. Die flitser bevindt zich bij deze techniek echter nooit op de camera zelf. Het licht komt dus vanuit onverwachte hoeken. Dat levert magische foto's op. Voor mij een soort ontdekking als het licht van Rembrandt. Want de foto's die je hier ziet, zijn op die dag gemaakt.

mark6bew 
De bovenste foto is bijvoorbeeld gemaakt doordat je flisters achter het model plaats. Daardoor krijg je ene soort lichtkring achter het model. De foto hierboven is bij daglicht gemaakt maar vanaf de zijkant met een flitser uitgelicht. Hieronder zie je hoe de set eruit ziet op het moment dat de foto gemaakt wordt. Er staan dus overal mensen met losse flitsers die met radiozendertjes worden aangestuurd.

mark15
Bijzonder vind ik ook wel dat de locatie waar je dit doet, eigenlijk heel weinig uit maakt. Want deze foto's zijn gemaakt op een volstrekt oninteressant indrustrieterrein in de Bijlmer. En geloof het of niet, deze foto's zijn echt allemaal bij daglicht gemaakt. Het bewijs is deze foto, die ik kon maken vanaf het perspectief van het model.
IMG00138-20120509-1514
En zo worden mentale drempels goede leermomenten en mooie herinneringen.

Mijn volgende drempel wordt om iemand te vinden die zich nu op deze wijze door mij wil laten fotograferen. Want wat ik geleerd heb, wil ik nu natuurlijk ook uitproberen. Die mag zich bij mij melden. Roept u maar! 

Foto's: Jeroen Hansen en Mark Deckers

8 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Mooie spannende foto Mark, die eerste. Ik woon iets te ver weg anders zou ik wel je proefkonijn willen zijn.

Mark Deckers zei

@Bas: dank je! Ik hou je wel even in gedachten. We moeten elkaar toch wel ergens tegen komen? Komt wel een keer.

Renze zei

Dit noemen schilders nou clair obscuur!

Mark Deckers zei

En daar Rembrandt geloof ik de uitvinder van.... En zo is de cirkel weer rond.

Koen zei

nou, al een model gevonden?

Annemarie van Essen zei

Het model heeft er zelfs al over geblogd. :)

Marks prachtige set kun je hier in alle glorie vinden.

ronald koster zei

heeeee kijk nou es!! zit wat te surfen en kom ik dit zomaar tegen!! ;-)))

Mark Deckers zei

@ronald koster: he, wat leuk dat je reageert! Als je iets verder kijkt in mijn blog tref je wat echte uitwerkingen aan! Ik ben er dus echt mee aan de slag. Dank voor de cursus.