woensdag 9 mei 2012

Even Nederland met Canada vergelijken.... Handreiking VNG : deel 4

ScreenShot088
In het VNG-rapport wordt melding gemaakt van een rapport over de Canadese bibliotheken. Dat voorbeeld is zeer lezenswaardig. De uitkomsten worden door VNG wel wat uit z’n verband gerukt en uitvergroot.

Uitmuntend lobbydocument
Op de eerste plaats. Het is een uitmuntend lobbyrapport van de Canadese bibliotheken waarin zij hun succesverhaal verhaal vertellen over de periode 2000 tot 2009. Zij leggen uit dat de bibliotheekleden de bibliotheek veel vaker zijn gaan gebruiken. VNG verklaart dat dit vooral komt door eBooks. Kijkt u even mee of u dezelfde conclusie trekt.

In bovenstaande tabel ziet u de gebruikscijfers van de bibliotheek. U kunt inderdaad zien dat het aantal internet visits flink gestegen is. Of dit echter uitleningen van eBooks zijn of gewoon bezoekers van de website vermeldt het onderzoek niet. Maar knap gedaan is dit staaltje statistiek wel. Want heeft u snel zo’n staatje van uw eigen bibliotheek paraat? 
ScreenShot090
Ook een mooi plaatje is bovenstaande. Dat toont aan waar het geld naar toe is gegaan. In de samenwvatting van het rapport wordt verwezen naar deze uitkomsten om aan te tonen dat er vooral meer eBooks zijn geleend. Het staatje toont echter aan dat er vooral meer geld is gegaan naar audiovisuele materialen. En daar gaat waarschijnlijk dus vooral om DVD’s. En overigens: uitgaven wil nog niet zeggen dat daar ook het gestegen gebruik zit. Maar knap gedaan is dit staaltje statistiek wel.

In het hele rapport wordt niet aangetoond dat er een substantieel aantal ebooks wordt uitgeleend. Wat geteld is zijn databaseraadplegingen en websitebezoekers.

VNG vertaalt deze resultaten met de alinea:
In enkele andere landen is het lenen van e-books al zeer populair. De Canadese bibliotheken beschikken reeds over een groot aantal titels die uitgeleend kunnen worden. Uit een onderzoek in opdracht van de Canadese bibliotheken is gebleken dat het gebruik van de bibliotheek door de leden het afgelopen decennium met maar liefst 45% is gestegen. De opleving van het bibliotheekgebruik wordt grotendeels toegeschreven aan de uitleningen van e-books.
Met alle respect maar ik meer informatie nodig dan het aangehaalde rapport om dat te kunnen concluderen.

Wat niet wordt vermeld door VNG
ScreenShot089
Waar echter niemand over rept is bovenstaande statistiekje waaruit blijkt dat de Canadese gemeenten in dezelfde periode ongeveer 50% meer zijn gaan uitgeven aan openbare bibliotheken. Altijd aardig om te goochelen met statistieken.

Maar dit Canadese rapport is zeker een aanrader voor de VOB. Snel zo’n rapport opstellen voor onze eigen branche. Zorg dat je zelf je beeld maakt voordat een ander het doet. En dat is misschien nog wel de sterkste les die we kunnen leren van de Canadese bibliotheken.

Van Swelmen
Zo, en daarmee gaan we de inhoudelijke behandeling van het rapport afsluiten. Helemaal het einde? Nee, dat niet. De heer Van Swelmen, directeur van Oppendam, overweegt nog gevoelige informatie te verschaffen. over de rol die hij speelde bij de totstandkoming van de VNG-bijeenkomsten. Maar om eerlijk te zijn moet hij nog over de streep getrokken worden. Hij twijfelt namelijk nog. Dus spoor hem aan om zijn geheime informatie prijs te geven!

2 opmerkingen:

Sailingbert zei

"Zorg dat je zelf je beeld maakt voordat een ander het doet. En dat is misschien nog wel de sterkste les die we kunnen leren van de Canadese bibliotheken". Raak geschoten :-)

Mark Deckers zei

@Sailingbert: met dank aan VNG dat ze ons even voor waren ;-)