donderdag 29 juli 2010

Wil je ook eens naar Hongarije? Dit is je kans!

Kijk maar eens goed. Sommige boeken op deze foto zullen jullie herkennen. Dit is een foto van een stukje van de Nederlandse collectie in de National Library of Foreign Literature in Budapest. Mijn Hongaarse vriend had een oproep gedaan wat de beste bibliotheken van Hongarije waren. Dit was er één van. We hadden daar een ontmoeting met Ildikó Sóron, één van de afdelingshoofden.

De National Library of Foreign Literature is een prachtige instelling. Voortgekomen uit verschillende andere bibliotheken waardoor de collectie wel een beetje een bonte verzameling is. Want hoewel de specialiteit vreemde talen zijn, hebben ze ook een rijke collectie klassieke muziek en jazzmuziek. Nou ja, voor cultuurliefhebbers natuurlijk een leuke oase.

Doel van de National Library of Foreign Literature is om minderheden, taal- en literatuurstudenten te helpen aan een goede collectie van alle landen. Dus ja, er staat ook een leuke collectie Nederlandse boeken: literatuur, woordenboeken en jawel een heuse Oosthoekencyclopedie. De collectie is echter niet up-to-date. Men ontbeert de kennis over de Nederlandse literatuur en talencursussen.

Mijn vraag is dan ook de volgende: wie zou het leuk vinden om deze bibliotheek te helpen met het verder ontwikkelen van deze collectie? Het gaat om 700 items die een goede weergave moeten zijn van de Nederlandse literatuur, woordenboeken en encyclopedie. Lijkt mij een leuke klus voor een uitwisselingsproject of voor een student die een stage in Budapest wil doen? Oh ja, om het complex te maken: men heeft geen geld voor de collectie, dus we zoeken ook nog wel partijen die of goede materialen kunnen leveren of die kunnen sponsoren. In het verleden heeft bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade in Hongarije bijgedragen.

Maar ik hoor u al denken: Allemaal leuk en aardig Deckers, maar wat maakt deze bibliotheek bijzonder? Deze bibliotheek is getipt vanwege de prachtige leeszaal maar bovenal vanwege de digitale ontwkkelingen die er zijn. Er is een team dat een blog bijhoudt, er wordt intensief gechat met klanten, ze zitten met een community op Facebook en zijn erg bedreven in allerlei databasesearches.

Dus, ben jij degene die deze bibliotheek kan helpen met collectioneren of lijkt het je leuk om je stage te doen, meld je dan bij mij.

3 opmerkingen:

ajh zei

Jammer, dat we al die boeken die je bedoelt net allemaal de deur hebben uitgedaan. Winkelconcept, rationeel collectioneren enzo ;-)

Een aantal jaren geleden gingen er regelmatig bibliotheek mensen naar Hongarije om daar het een en andere op te zetten. Nieuwe tijden nieuwe kansen.

Louisa zei

Ben je nu op vakantie of op werkbezoek? En waar is je gezin?

Mark Deckers zei

@ajh: punt voor jou. Ik heb 20 jaar geleden een tijdje gestudeerd in Hongarije. Daar komt mijn belangstelling vandaan.
@Louisa: Ik heb een aantal weken vakantie en wees gerust, ik ben ook weg met mijn gezin.