donderdag 15 juli 2010

De malle molen van het leven


De tijd leek even stil te staan. Dank voor alle lieve woordjes over de vorige posts. Goed om te horen wat zo'n verhaal doet. Niet omdat het mooi is, maar omdat het iets met jezelf doet. Dat het je doet beseffen wat het leven is.

Het is raar om de draad weer op te pakken. De malle molen van het leven draait telkens door. Het leven is soms bizar. En daarom maken we maar een overgang met de muziekgroep BOT.

In de video ziet u een samenwerking van de muziekgroep BOT met de Fanfare Beatrix uit Lettele en Okkenbroek. Een gewone fanfare uit een klein lief plaatsje met een experimentele muziekgroep. Dat levert dan ook wonderlijke muziek op.

Op de achtergrond staat een machine die op de maat van de muziek serviesgoed stuk gooit. De fanfare speelt onverstoorbaar verder. Dat is het leven: de muziek gaat door maar elke seconde worden er mensen geboren en elke seconde sterven er mensen. En zo vormen mensen de hartslag van de tijd. Een schakeltje in een groot geheel.

BOT omschrijft zichzelf als volgt:

BOT is begonnen als experimentele samenwerking van Job van Gorkum en Tomas Postema (twee leden uit de Arnhemse band BEU) met Geert Jonkers van Odd Enjinears Amsterdam. In 2008 maakte BEU een proeve onder de vlag van productiehuis Generale Oost met als titel ‘Katrol’. Job en Tomas vroegen Geert Jonkers een klankmechaniek te maken, wat tegelijk het toneelbeeld bepaalde. Het resultaat was bijzonder succesvol.

Het smaakte naar meer, maar dan zeer geconcentreerd: met z’n drieëen plus Doan als technicus en compaan, onder de naam BOT (Beu+Odd=BOT, zo simpel kan t leven zijn). Om de proef op de som te nemen kropen ze de repetitieruimte in. Het eerste programma van een uur speelde in acht dagen negentien maal uitverkocht in de allermooiste schuur op Terschellings Oerol 2009. Voor de 100 mensen per voorstelling bleken de stukken van BOT een overrompelende ervaring, voor de muzikanten zelf was het succes even overweldigend als onwennig: dat deze markante combinatie iets goeds te bieden had was hen wel duidelijk, maar dat het zóveel snaren raakte... daar werden ze een beetje beduusd van.

Was de voorstelling op Terschelling ‘de dood of de gladiolen’, dan is het op een karrevracht gladiolen uitgedraaid.

Deze zomer nog te zien op een flink aantal festivals. Zelf wil ik ze graag nog zien op 22 augustus bij Radio Kootwijk. Wie mee wil kan zich melden.

4 opmerkingen:

Doortje zei

Ja, graag! Leuke afsluiting van de vakantie.

diriwout zei

Fraai experiment van "Fanfare Beatrix" Ik ga er maar vanuit dat je er geen moeite mee hebt dat ik het betreffende gedeelte op de PBAM Facebook heb gezet.

Unknown zei

Ha Mark, mooi stukje! Enne, @diriwout, spread the word, zet het fragment rustig op Facebook! ;)
Groet,

Tomas
toetsenist BOT

Mark Deckers zei

@doortje: staat
@diriwout: leuk
@tomas: zie je dan wel in Kootwijk!