woensdag 28 juli 2010

Wat verandering doet met mensen

Deze week trek ik door Oost-Europa. Langs mijn broer in Slowakije en langs een goede vriend in Hongarije. Mijn broer runt een staalfabriek waarbij hij 70 stoere mannen in dienst heeft. Iets heel anders dus dan dat bibliotheekwerk van mij. Slowakije heeft te maken met veel werknemers die gaan werken in het westen: Oostenrijk, Duitsland en soms Nederland. Ik vraag hem wat dat doet met een land: zoveel mannen en soms ook vrouwen die hun gezin met kinderen achterlaten. Let op zijn antwoord: hij weet hoe je een relatie lang gelukkig kunt houden.

Voor mij een verbazend antwoord. Ik spreek verschillende mensen deze dagen en ze zijn erg verdeeld over de vooruitgang in Oost-Europa. Er rijdt geen enkele Trabant meer door de straten en hr en der nog een Wartburg. In de supermarkten zijn de prijzen op veel punten gelijk aan het westen. De salarissen zijn echter maar een kwart tot de helft van wat er in Nederland verdiend wordt. Dat verklaart een groot deel van de onvrede. Ja, er is veel keuze maar weinig mogelijkheden om die keuze te verzilveren. Samen met mijn vriend zag ik overigens ook nog een aantal universiteitsbibliotheken. Daar zal ik de komende posts nog wat over schrijven. Maar voor nu toast ik nog even met Hongaarse vrienden op een laatste geslaagde avond. Eg├ęszs├ęgedre!

2 opmerkingen:

Doortje zei

Weet je zeker dat je vandaag alweer naar huis wilt ;-)

Mark Deckers zei

@Doortje: weet je wel hoeveel werk het is om een ticket om te boeken naar een later tijdstip? Moet je eerst je trip zogenaamd missen en dan nog eens bijbetalen. Veel te omslachtig ;-)