maandag 26 juli 2010

Ik ben een loser.. vliegen 2.0

Afgelopen week boekte ik een vliegticket. En zoals iedereen weet: vliegen kost niks meer. Sterker nog: het is een nationale volksport geworden om zo goedkoop mogelijk te vliegen. Wie meer dan tien euro betaalt voor een vliegticket is een loser. Of het nu naar Londen, Milaan, Barcelona of Tenerife is, meer dan tien euro mag het niet kosten.

Ik moest naar Budapest of Wenen en van daaruit verder met een huurauto. Op weg naar mijn broer en een vriend van me. Mijn broer raadde mij een goedkope maatschappij aan. De laatste keer dat ik naar hem vloog was met Tirolian Airways op Wenen.

De maatschappij raadde mij aan om te vliegen vanuit Eindhoven naar Budapest. En inderdaad zo vliegen was goedkoper dan vliegen vanaf een Duits vliegveld. Dat scheelde zeker 50 euro op een ticket. Echter, voor 10 euro vlieg ik niet. Aangezien ik nogal laat was met boeken was mijn heenticket 90 euro en mijn terugticket 50 euro.

Ik ging boeken. En toen werd het ingewikkeld. Ik schrik niet snel van allerlei schermen en koop heel regelmatig van alles via internet. Maar lieve help. Er kwamen schermen met allerlei aanpalende tarieven. Zucht. Wilde ik wel of niet extra beenruimte. Wilde ik inchecken via internet of inchecken via de balie. Wilde ik een SMS-service. Wilde ik alleen handbagage (max. 10 kg) of wilde ik ook nog een koffer meegeven in het vrachtruim (max. 32 kg). Ik geloof dat ik me door een stuk of 20 keuzes heen geworsteld heb. Zucht. Maar dat was dat.

Vervolgens moet ik online inchecken. Op mijn tickets staat mijn gewone naam: Mark. Op mijn paspoort staat mijn doopnaam: Markus. Ik ken verhalen van mensen die hun ticket weer kwijt raken door een foute naam erop. Dus die naam wilde ik nog wel wijzigen. Hmm, kan niet meer. Nou ja, we gokken er maar op dat dat goed gaat. Zucht.

Via e-mail kreeg ik de tickets binnen. Toen de huurauto. Gezien de temperatuur moest dat er wel eentje zijn met airco. Daar vielen de eerste auto's af. Toen bleek dat er een aantal aanbieders waren die helemaal niet op het vliegveld in Budapest zitten maar die met allerlei shuttlebusjes werken. Die vielen ook af.

Het belangrijkste item was echter: ik zou om acht uur 's avonds aankomen op het vliegveld. En dat is het moment waarop alle verhuurders sluiten. Zucht. Einde oefening?

Nee, toch niet. Alle verhuurders kennen weer een regeling waarmee je een auto op kunt halen buiten openingstijden. Uiteraard tegen verschillende vergoedingen. Dus er volgden weer een aantal rekensommetjes. Het einde van het liedje is dat ik maar een vlucht eerder heb geboekt. Die was echter 20 euro duurder en ik mocht 30 euro omboekkosten betalen. Zucht.

Dan nog even de kwestie hoe bij vliegveld Eindhoven te komen vroeg in de morgen waarop ik zou vertrekken? Openbaar vervoer leek niet echt een optie. Blijft eigen vervoer en lang parkeren over. En inderdaad, een leuk parkeertarief. Zucht.

Ik herinner mij nog dat een oud-collega van mij ooit een annekdote vertelde. Ze had een ticket geboekt naar Milaan met één van de eerste prijsvechters. In het vliegtuig zat ze naast een man die trots zijn ticket liet zien en zei: "ik vlieg voor één euro!". Waarop zijn trots haar ticket liet zien: één cent.

Wie niet voor 10 euro vliegt, is een loser. Inderdaad, ik ben een loser. Nu maar hopen dat er straks niet iemand naast me zit die zo nodig zijn ticket moet laten zien: één cent!
Maar ja, op het moment dat u dit leest, is deze vogel allang gevlogen.

4 opmerkingen:

Mark Deckers zei

Tja, dat had ik gedacht. Een vlucht gemist. Omgeboekt naar de oude vlucht. Zucht.

Unknown zei

Oooooohhhhh

Bas van Houwelingen zei

Soms is een paaar tientjes meer betalen zo gek nog niet.
Van dat eindeloos (uit)zoeken wordt een mens ook niet vrolijker.
Dan maar een loser.

Mark Deckers zei

Voor alle liefhebbers. Het is toch nog allemaal goedgekomen. Volgende keer ga ik beter mijn tickets controleren.