dinsdag 13 oktober 2009

Een gebouw om verliefd op te worden

Twente kende een grote bloei eind 19e en begin 20e eeuw. Dat levert prachtige staaltjes van industrieel erfgoed op. De vraag is wat doe je met al dat industrieel erfgoed?

In Hengelo wordt op 14 oktober door Koninging Beatrix dit gebouw opnieuw geopend. Het is een oude gieterij van Stork - als ik mij niet vergis - en heringericht als één van de locaties van het ROC van Twente. Op de foto kun je nog duidelijke de staalconstructie zien van de oude gieterij. Dat loopt echt door het hele gebouw. Er zitten een aantal prachtige oogstrelende constructies in waarvan het "oog" (dat groene ding op de foto) wel de mooiste is. In de hoofdhal staan daarnaast ook gewoon vrachtcontainers die weer ingericht zijn als kleine ruimtes.

Doordat we met dit ROC in gesprek zijn voor Biebsearch komen we hier nog wel eens over de vloer. Van de docenten die ik spreek hoor ik positieve geluiden. De ruimtes zijn praktisch ingericht en voldoen aan zowel eisen voor "oud" als ""nieuw" onderwijs.

Het gebouw is openbaar toegankelijk en ligt pal achter het station in Hengelo. Wie toch in Hengelo moet zijn, moet zeker eens gaan kijken.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Zit nu te kijken naar de rechtstreekse uitzending van RTV-Oost van de opening van De Gieterij. Prachtig!

diriwout zei

Ik ben vanmiddag bij de opening geweest, optreden van het orkest van het Oosten kon ik natuurlijk niet laten lopen. Inderdaad een gebouw met een geweldige uitstraling. Opening was tot op de minuut en in de puntjes geregeld, hoort er blijkbaar bij als Hare Majesteit op bezoek komt.

Mark Deckers zei

@digisuus: Tja de één moet het doen met tv en @diriwout de ander mag er gewoon live bij zijn.... bofkont