Ik heb u zeer hoog en ik vind u een wijs man. Ooit heb ik met u op de online conferentie mogen presenteren over collecties. U kent me vast niet meer maar u maakte grote indruk op me. Als toenmalig directeur van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vond ik dat u toch heel dicht bij de praktijk was gebeleven. En u had een mooie visie op vrije toegang tot informatie.
Sinds vorig weekend ben ik toch wat in verwarring. Bij toeval kreeg ik een International Herald Tribune in handen. Da's natuurlijk een krant die u ook wel heeft maar die in veel openbare bibliotheek natuurlijk ontbreekt. Maar goed, daar stond een artikel van Sergey Brin, de president van Google onder de titel "A library for ever". Hierboven ziet u een foto van Sergey Brin. Hij is misschien nog wel jonger dan ik en zeker jonger dan u. Meer een bekende acteur dan directeur van de no. 1 zoekmachine. Vindt u ook niet?
Maar goed, hij schrijft in dat artikel dat hij zo nobel bezig is met het digitaliseren van boeken. En dat hij met GoogleBooks eigenlijk alleen maar het beste voor heeft met de wereld. En laten we eerlijk wezen: als een nieuwsgierige Nederlander een boek wil inzien van vóór 1900 moet hij toch echt met de trein naar Den Haag. Daar aangekomen moet hij zich melden aan de balie en medewerkers halen het boek op uit het magazijn. Die meneer van Google zegt dat hij dat allemaal op internet gaat zetten. En gratis nog wel. En nou klaagt hij dat hij zo wordt tegengewerkt door de auteurs en de uitgevers. Aan het eind van het artikel pinkte ik een traantje weg. Hij lijkt echt het beste met de wereld voor te hebben. Die Brin kan toch geen keiharde zakenman zijn. Kijk nog maar eens naar die foto
En toch, aan het eind van het artikel schrijft hij dat beroemde bibliotheken ook kwetsbaar zijn. Soms vliegen ze zo maar in de fik (Alexandrië) of - heel recent - storten ze gewoon in zoals in Keulen.
Plotseling denk ik, hij zal toch niet de internationale bibliotheek van de wereld willen worden? Zo internationaal en allesomvattend dat de Koninklijke Bibliotheek straks niet meer nodig is?
En dan begin ik toch te twijfelen aan de intenties van die jongeman. Is het dan toch zo'n commerciële knakker? Maar om heel eerlijk te zijn, gun ik u die functie toch meer. Uw foto plak ik daarom ook nog maar eens hieronder. Kunnen ze zien dat u er ook heel betrouwbaar uit ziet.
Ik hoor graag van u, wie ik nou toch moet geloven! Zit Google nu aan uw stoelpoten te zagen of zijn het nu uw grootste vrienden?
3 opmerkingen:
Goede vraag!
Dat managers van Google voor hun eigen producten opkomen is niet meer dan normaal.
Bewaarbibliotheken als de K.B. hebben hun eigen
verantwoordelijkheid. Op de eerstkomende boekenveiling bij
Bubb Kuyper wordt een uniek 17e eeuws liedboek aangeboden, dat echter minimaal 1 ton moet opbrengen. Ben benieuwd of na het directoraat van de gewaardeerde Van Drimmelen (met oog voor digitalisering maar OOK voor collectievorming het beleid van de Koninklijke Bibliotheek op laatstgenoemd gebied
wordt voortgezet!
Hans Krol (Heemstede)
@Edwin: En bedankt.
@Hans: Dat is een mooie aanvulling en schetst tegelijkertijd het duivelse dilemma: inzetten op makkelijke toegankelijkheid (door bijv. digitalisering) of behoud (door het kopen van unieke exemplaren). Misschien is de grootste vijand dan ook nog wel de tijd die door het verval uiteindelijk papier verwoest. Hele collecties die gedrukt zijn tussen 1850 en 1950 zijn door verzuring onherstelbaar beschadigd.
Een reactie posten