zondag 11 oktober 2009

Aan de lopende band inspiratie in Lelystad


Eerlijk, is eerlijk. Er zijn mensen die bij Lelystad niet gelijk aan inspiratie denken. Ik ben veel in de polder geweest en moet zeggen dat ik er in de herfst en winter ook wel een beetje de kriebels krijg. Maar in de lente en zomer vind ik het prachtig om er doorheen te rijden.
In Lelystad is onlangs een prachtige nieuwe vestiging geopend.... en in die vestiging kun je aan de lopende band inspiratie opdoen. Bovenstaande foto maakte ik vrijdag. Mensen die hun boeken terugbrengen, gooien gewoon het boek op de band. En net als op het vliegveld draaien de boeken hun rondjes. Een bewegende terugbrengkar dus. Er blijven mensen staan om te kijken of er iets van hun gading tussen zit. En soms maken die mensen ook weer een praatje met elkaar.
Als de band vol wordt kan een zogeheten "by-pass" worden ingeschakeld die boeken van een bepaald soort kan uitsorteren. Kortom, een prachtige machine op te zien en nog heel functioneel ook. Voor kinderen is het overigens prachtig om de boeken vervolgens onder de vloer vervoerd te zien worden. Door glas in de vloer krijg je zicht op een ondergronds transportsysteem.
De vestiging is ingericht door Aat Vos, een architect waar ik zwak voor heb. De inrichtingen die hij heeft gedaan kenmerken zich door een moderne uitstraling die tegelijkertijd toch redelijk tijdloos blijft.
Het personeel loopt overigens rond in vrolijke T-shirts met leuke opdruk. Directeur Jan Gommer gaf aan dat dit voor de openingsperiode is. Van mij mogen ze die - of iets soortgelijks - wel blijven dragen.
In de polder komt de herfst en de winter er weer aan. Voor het landschap hoef je er nu niet naar toe. Maar voor deze nieuwe vestiging is het zeker een ritje waard.

4 opmerkingen:

FlevoMeerJam zei

Vandaag is een prachtige zonnige dag om in door het herfstige polderlandschap te rijden hoor ;) Alleen in Lelystad zelf is het even goed opletten met alle wegwerkzaamheden. Maar de bibliotheek zelf is inderdaad prachtig en zeker een bezoek waard. Leuk dat je er een blogje aan gewaagd hebt.

Mark Deckers zei

Ja, met dit weer wel ja. Jij ook bedankt voor je bezoekje en je reactie!

Unknown zei

@Mark Bedankt voor de tip. Zet ik op mijn lijstje om binnenkort te gaan bekijken.

Mark Deckers zei

@Jan: Tja, als je toch in de buurt bent, kom dan ook bij ons langs!