maandag 26 oktober 2009

Mexicaanse griep!

Het schijnt dat de Mexicaanse griep nu pandemische vormen aanneemt. Ik merk er gelukkig nog maar weinig van. Om mij heen nog geen bosjes mensen met hoge koorts. Dat is maar goed ook want ik ben toch al geen held in medische omgevingen.

De voorzorgsmaatregelen doen mij echter wel de wenkbrauwen fronsen. Binnen ons bedrijf zijn op elke kamer ontsmettingsdoekjes aangebracht. Als je een levend wezen laat ruiken aan deze doekjes weet je zeker dat die komende weken niet meer aanspreekbaar is. Ze zitten zo bomvol ethanol dat een weeshuis van één doekje een week lang dronken kan zijn. Ze branden overigens ook goed.

Nee, maar dat is nog lang niet alles. Sinds kort hebben we nieuwe "huisregels". Ze hangen in elke koffiepantry en op elk toilet. Er staat boven "huisregels als preventieve maatregelen tegen Mexicaanse griep". En die slaan echt alles.

Een aantal regels is natuurlijk voor de hand liggend: je neus snuiten in papieren zakdoekjes of goed je handen moet wassen. Niks nieuws, dat werd me vroeger ook al geleerd.

Nee, verderop het papier staan een aantal andere regels:
"Vermijd zoveel mogelijk lichamelijk contact (handen schudden e.d.); als u toch een dergelijk contact hebt gehad, was dan meteen de delen van uw lichaam die met de ander in contact zijn geweest"

Tja, wat is dit voor tekst? In ieder geval een tekst die veel ruimte laat voor fantasie. Wat doen ze daar bij OBD en Blauwe Brug. Over welk lichamelijk contact gaat het hier? Wat gebeurt er nog meer dan handen schudden? Wat wordt er verstaan onder "en dergelijke?" En als je je het dan toch hebt gedaan: dan gelijk die die delen van het lichaam wassen die met de ander in contact zijn geweest. Jaja. Ziet u de medewerkers al over de gang rennen: "Sorry, even wassen".

En dan nog een mooie regel uit ons overzicht om het compleet te maken:

"Probeer bij klantcontacten fysieke afstand te bewaren"

Ik zie de gesprekken al voor me: "Nee, gaat u maar daar in dié hoek zitten, dan neem ik deze hoek wel." "Kunt u iets harder praten, ik kan u niet zo goed verstaan aan de andere kant van de kamer."

En ook een leuke:

"Gebruik zoveel mogelijk de trap; gebruik de lift alleen in noodgevallen".

Zou dit nou echt zijn omdat die lift een kleine ruimte is? En trouwens, mij was nou juist geleerd de lift niet te gebruiken in noodgevallen. En dan nog iets: "wat is een noodgeval?" Volgens mij is een noodgeval dat je een collega de trap op ziet komen waarvan je vermoedt dat die griepig is, en jij wilt net naar beneden. Die wil je vermijden en je neemt snel de lift. Zoiets?

Kortom, verwarring alom, en al die ethanol uit die doekjes maakt ons denken niet helderder. Ik vraag u dus enig begrip als u bij ons op bezoek komt: wij schudden geen handen meer en ook dat en dergelijke is er even niet bij. We proberen fysieke afstand te bewaren en wassen om de haverklap onze handen en het ruikt overal naar ethanol.

Binnenkort krijgen we ons kerstpakket. Ben benieuwd wat erin zit: latex handschoenen, mondkapjes, ademspray, tamiflu en een fles chlorix. O ja, en nog wat van die doekjes. Nog suggesties?

11 opmerkingen:

Doortje zei

Moeten OBD'ers dat "en dergelijke" ook thuis achterwege laten? Krijg je die doekjes ook mee naar huis?

Mark Deckers zei

@Doortje: Ik hang die regels gelijk op bij ons in de keuken. Helaas hebben we geen lift thuis....En... in het kerstpakket zitten die doekjes. Nog even geduld dus.

NicoleGiling zei

De belgen hebben er wel iets leuks op bedacht: de airshake http://www.airshake.be/

Doortje zei

Wie biedt die imam die vrouwen geen hand wilde geven nu zijn excuses aan?

Transisalania en Varia zei

Ha ha ha ... Staat dat er echt allemaal? Ik heb nooit tijd dat soort teksten te lezen ...
Je moet vaker dit soort stukjes schrijven, valt er nog wat te lachen.

Mark Deckers zei

@nicole: ja die is leuk. Maar is er ook een www.airkiss.be, airhug.be en airhighfive.be. Over de rest wil ik het maar niet hebben.

@doortje: die imam moet gewoon zijn handen wassen, voor de rest niks excuses.

@transisalania: ik drink altijd cappucino. Daar doet deze automaat meer dan een minuut over. Ik heb altijd tijd zat om alle ongein te lezen.

Annemarie van Essen zei

*kuch* *kuch*
-hatsjoe!-

Festina Lente zei

....Dit is vreselijk.....
Hebben jullie nog geen medische handschoenen aan de hele dag dan? Wij wel, hoor :)

Mark Deckers zei

@Essen: wel in je zakdoek!
@Festina: Medische handschoenen? Ik hier wel van die mannen met witte pakken, bedoel je die? ;-)

Annemarie van Essen zei

*haaaaatsjoe!*
Maar ik moest de trap op en toen hield ik de leuning vast en toen kreeg ik nog meer bacteriën aan mijn handen dan van 't liftknopje

enzo...

Witte pakken, witte pakken. Bedoel je die mannen met die mondmaskers voor. of halucineer ik nu? ;)

Mark Deckers zei

@essen: ja die! Wel leuke bedrijfskleding maar lijkt me warm.