woensdag 14 oktober 2009

Van Swelmen opent de website!


“Dag burgemeester! De naam is Van Swelmen, directeur van onze bibliotheek in Oppendam. Wat fijn dat u zich kon vrijmaken voor onze opening!”

“Geen dank, het is mijn werk. Wat wordt de openingshandeling?”

“Oh, het wordt een opening in stijl. U moet met een muis op een bepaalde plek op onze geheel vernieuwde website klikken. Dat gaat vast lukken, toch?”

“Nou kijk, ik ben niet van de digitale dingen. Mijn secretaresse die…”

“Geen probleem burgemeester! Ik loods u er wel even doorheen. Maar eerst zal ik u een paar van onze prachtige onderdelen laten zien. Wat u namelijk vandaag te zien krijgt is ab-so-luut u-niék in Nederland. Het is ons namelijk gelukt om een digitale bibliotheek te maken die helemaal hetzelfde kan als onze echte bibliotheek.”

“Zo, zo, echt hetzelfde?”

“Absoluut. Kijk ik klik hier even op dit icoontje. Et voila… daar is onze…. Hé, wat gaat er nu fout? Eens even kijken. Ah, ik zie het al. Het is nog een minuutje voor elf uur. En onze website gaat natuurlijk op dezelfde tijd open als onze echte bibliotheek. Is het niet knap?”

“Dat is inderdaad knap werk, meneer Van Slemmen.”

“Van Swelmen, meneer de burgemeester. Kijk, ik klik nog een keer op dit icoontje, et voila. Het is net elf uur en we mogen naar binnen. De deuren gaan letterlijk voor ons open. En zie, we komen hier voor een boekenkast te staan.”

“Warempel, dat ziet er inderdaad knap uit… Van Helmen”

“Van Swelmen, meneer de burgemeester. Maar weet u wat nu echt het knappe is…. In deze boekenkast op internet ziet u ook alleen maar de boeken die op dit moment ook echt hier in deze bibliotheek in de boekenkast staan. De boeken die u echt kunt lenen. Snapt u wat ik bedoel?”

“U bedoelt, dat u de boeken die uitgeleend zijn, dat die ook niet te zien zijn? Van …”

“Van Swelmen, meneer de burgemeester. Inderdaad, de uitgeleende boeken hebben we er tussenuit gehaald. Deze website is verbonden met ons uitleenregistratiesysteem en geeft tot op de seconde nauwkeurig weer wat er echt beschikbaar is. Dus geen fratsen van reserveren of bestellen….gewoon boter bij de vis.”

“Maar hoe vind ik dan ooit al die populaire boeken die altijd uitgeleend zijn?”

“Dat bedoel ik dus burgemeester! We zijn er echt in geslaagd om onze website te laten lijken op de echte bibliotheek. Zo gaat het in onze echte bibliotheek ook. U moet gewoon vaak naar de bibliotheek komen om een populair boek te pakken te krijgen. En zo gaat het dus ook op onze website. U moet gewoon heel vaak terug komen.”

“En dat doen onze inwoners van Oppendam, meneer Van Dwelmen?”

“Van Swelmen, meneer de burgemeester. Inderdaad dat doen ze. En ik ben ook blij dat u dat vraagt. Want met trots laat ik u toch graag onze statistieken zien. In vergelijking met onze buurgemeente Avelo bezoeken onze inwoners drie keer zo vaak de website. U ziet het dus: het is echt een website waar onze inwoners op zaten te wachten.”

“Het is geweldig meneer Van Klemmen. Ze zullen wel in de rij staan voor uw concept, meneer Van Relmen”

“Van Swelmen, meneer de burgemeester. Maar inderdaad en ik ben zo trots om te kunnen zeggen dat dit echt een nationale voorbeeldsite is. Ik heb zelfs horen fluisteren dat we landelijk subsidie kunnen krijgen voor dit model.”

“Echt waar? Maar dat is geweldig, meneer Bedwelmen. Is dat nou duur zo’n website? Wat krijgen jullie tegenwoordig aan subsidie? Een miljoen of drie? Daar zal dus wel een tonnetje bij moeten toch?”

“Van Swelmen, meneer de burgemeester. Oei, ik begrijp dat ik u niet helemaal thuis bent in wat ICT kost. Ik vertelde aan het begin dat deze digitale bibliotheek echt hetzelfde kan als de gewone bibliotheek. Dus tja, wat betreft de kosten….. Die zijn ook hetzelfde als voor de gewone bibliotheek……”

“Dus er moet drie miljoen bij, meneer Vertelme?”

“Van Swelmen, meneer de burgemeester. Maar inderdaad.”

“Maar dat is toch…..”

“Ik weet wat u wilt zeggen…. Waanzin. Maar laat u niet in de luren leggen door al die mensen die zeggen dat het ook voor een paar dubbeltjes per inwoner kan. Wie echt wil veranderen moet fors investeren. Maar… dan heb je ook wat. Vindt u niet, burgemeester?

“Inderdaad, meneer Van Schelmen”

3 opmerkingen:

NicoleGiling zei

hahaha "U moet gewoon heel vaak terug komen." Briljant!

Mark Deckers zei

@Nicole: Ja maar, zei de bibliothecaris, dan komen ze niet meer bij mij in de vestiging! En in wezen is dat precies dezelfde opmerking.... Die opmerking staat dus niet eens zo ver van ons af. Humor bevat een lach en een traan.

Annemarie van Essen zei

Die burgemeester toch. Gelukkig maakt meneer van Schelweldelvelkelmen hem wel wijzer. ;)