zaterdag 31 oktober 2009

Biebsearch - Google : 4-0

Gisteren vond de officiƫle opening plaats van Biebsearch op het Ichthus in Kampen. Opnieuw een school die volop gebruik gaat maken van de voordelen van Biebsearch. De openingshandeling was een quiz waarbij de bobo's (burgemeester, wethouder, directeur en mediathecaris) met Google een aantal vragen moesten beantwoorden. Tegelijkertijd zochten drie scholieres het antwoord op op Biebsearch. De bobo's beten ongenadig in het stof. Biebsearch - Google: 4-0.

Mijn collega's Annemarie van Essen en Marcel Mentink hebben de afgelopen weken honderden leerlingen en docenten getraind. En gisteren dus een feestje om te vieren dat alles loopt. Veel mensen van de school, veel mensen van de bibliotheek Kampen en goed aantal collega's van binnen en buiten de provincie.

Het Ichthus in Kampen is de eerste school die helemaal zelfstandig door Annemarie en Marcel onder handen is genomen. En het resultaat mag er zijn. De school is superenthousiast en we bereiken hier na een paar maanden al wat we graag willen bereiken: goed contact met leerlingen en docenten.

Dat goede contact vertaalt zich bijvoorbeeld in een kratten vol boeken en DVD's die door de bibliotheek Kampen worden afgeleverd op de school. De bibliotheek geeft aan dat ze kan merken dat door Biebsearch jongeren ook de gang naar de bibliotheek zelf weer terugvinden. Er wordt niet alleen flink besteld via Internet, ze komen ook meer in de bibliotheek. Op de foto kun je zien hoeveel materiaal dat besteld is in de openbare bibliotheek klaar staat in de mediatheek!

Met veel enthousiasme is Annemarie gestart met 23onderwijsdingen op deze school. Leraren doen graag mee. Marcel heeft een apart Aquabrowserskin gemaakt met daarin een koppeling tussen bibliotheekomgeving, school en mediatheek.

Dus vanaf deze plaats uiteraard een vette pluim naar Annemarie en Marcel: keep up the good work!

Het is echter niet alleen de verdienste van Annemarie en Marcel. Het Ichthus in Kampen werkt al jaren aan een goede doorgaande leerlijn rond informatievaardigheden en mediawijsheid (zie foto). Al lang voor het woordje mediawijsheid was uitgevonden maakten plv. rector Germien Schiphorst en mediatheacris Mieke Merkx een traject voor de verschillende leerjaren. Het is dus ook niet zo gek dat Marcel en Annemarie heel goed aan kunnen sluiten op het werk van Mieke en Germien.

Dat was weer een weekje in de hoge versnelling. Vanochtend dus maar ravotten door het bos met twee van mijn dochters (zie foto). Leuk al die nieuwe media en toeters en bellen maar rennen door het bos is voor kinderen minsten zo belangrijk! Okee, en voor vaders ook...

5 opmerkingen:

Jan Klerk zei

kleine correctie:
Biebsearch - Bobo's 4-0:)
Neemt niet weg dat ik benieuwd ben naar de quizvragen. En petje af voor zoveel Overijsselse voortvarendheid!

Annemarie van Essen zei

Zal ik de quizvragen dan maar op mijn weblog plaatsen?

Mark Deckers zei

@jan: dan helemaal correct: leerlingen - Bobo's 4-0

@essen2punt0: een populaire bezigheid onder leerlingen: het uitwisselen van examenvragen. Ja, snel doen dus.

Jan Klerk zei

@Mark: Moeten die bobo's niet eens een cursus zoeken op Google doen? Ondertussen brand ik nog steeds van nieuwsgierigheid naar die vragen!

Annemarie van Essen zei

Ik moest vandaag eerst nog even naar Slochteren heen-en-weren.
Maar beloofd is beloofd!