donderdag 14 april 2016

Midas Dekkers 'een vlaag van verstandsverbijstering is hetzelfde als vernieuwing' : #biebplaza


Geur. Geur doet alles. Een vleugje 4711 en ik ben terug bij mijn oma. En wil ik mijn opa? Dan hoef ik slechts de geur van een sigaar te ruiken. Nee, opa's die geen sigaar roken. Dat is de pest. Wat moet er van die kinderen terecht komen? En wierook. Want ik ben katholiek. Als ik dat ruik ben ik terug in die volle kerk. Die is nu leeg. Net als de bibliotheek overigens.

En ik weet hoe dat komt. Dat komt door de paus. Een fatale fout. Een vlaag van verstandsverbijstering, ook wel vernieuwing genaamd. Vroeger stond de priester met zijn rug naar het volk. Hij keek naar God. Toen hebben ze hem omgedraaid. Stond je in één keer in het gezicht van die gast te kijken. Dat is hetzelfde als dat de buschauffeur zich omdraait naar de reizigers. Nou ja, u snapt het wel.

Nog één geur dan. Die van boenwas. De geur van de stille leeszaal met wanden vol boeken en bustes van geleerder mensen. En als ik die bibliotheek dan uit ging, voelde ik mij een beter mens dan dat ik er in ging. Wie wil dat nu niet?

Ik wil nog steeds een beter mensen worden. Maar er zijn geen leeszalen meer. Ja, wel een bieb of een OBA of andere kleuterwoorden. En een koffiecorner ja. En dan die kasten. Allemaal op bukhoogte. Niks verheffen! De kleur van de kasten is zelfs lichter dan de inhoud van de boeken die er op liggen.

En wat deed de Katholieke kerk toen het mis ging? Nou die organiseerde 'beat-missen'. Kwam het goed? Nee, geloof dus niet zomaar toekomstvoorspellers.

Ach er zijn wel meer plekken waar het mis ging. In de natuur bijvoorbeeld. Sinds wanneer moeten er webcams hangen in vogelkastjes? Staatsbosbeheer heeft zichzelf verkocht aan bezoekersaantallen en pannekoekenmiddagen.

Maar je moet geen mensen lokken. Je moet doen waar het om gaat. De kerk moet gewoon gaan om God. En dat geldt natuurlijk ook voor bibliotheken of de natuur.

Als je mensen wil lokken had dan een bioloog uitgenodigd! Maar nee hoor. En lees verdorie jullie eigen boeken toch eens. Ja, die op de biologie-afdelingen.

Dan had je kunnen weten hoe het werkt. Stel je bent een mannetjesbloem en een vrouwtjesbloem. En het is 14 april. Maar ja, je staat met verrekte poten in de grond. Hoe doe je dat? Nou, met de bij. Die bij is nodig voor het sexueel gerief van de plant. Maar ja, voor wat hoort wat. De bij wil wel wat terug. Nou ja, u snapt het wel, het oudste voorbeeld van prostitutie.

En die bloem die lokt. Met kleuren en geuren.

Hoe gaat het dan met u? Mag ik u dan vragen hoe het gaat met de lokking van het leven? Uw relatie. Kijkt u vanavond nog eens naast u? Wat ligt er naast u in bed? Hebt u uit al die 8 miljoen mogelijke partners nou de juiste gekozen? Nou?

Ach waar gaat het bij mannen en vrouwen om? Nou, wie de grootste heeft? Ik dacht vroeger toen ik kind was dat de grootste borsten vooral bedoeld waren om veel melk te geven aan kinderen. Het blijkt niet waar. Het zijn vet-opslagplaatsen. Het zijn dus ook echt lokmiddelen.

Vrouwen zijn sowieso verschrikkelijk goed in lokken. Want wat is mooi aan vrouwen? Hun decolleté. En wat is dat?  Zijn dat de borsten? Nee hoor. Het is een spleetje. Dat is niks!

Lokken is niets. Het gaat niet om de nieuwste gadget of de zoveelste wifi. Het gaat om hele eenvoudig dingen. Geur bijvoorbeeld. Geur kan zoveel meer. Weet u nog hoe lekker het ruikt bij de bakker?

Dus als u mensen zo nodig naar uw bibliotheken wil lokken, dan moet u versgebakken boeken hebben. Dat kan natuurlijk niet. De geur van drukinkt komt al in de buurt. Nog beter, de geur van wijsheid. Vroeger werd je ook vanzelf stil in een bibliotheek. Dat had met die geur te maken. Zijn we nog stil? Welnee, het zijn koffiezettende vrijwilligers en dementen die wachten op het busje die ze weer ophaalt.

Maar goed. Dus terug naar die Katholieke kerk. Er zijn nogal wat dolenden in deze samenleving. Is dat niet wat voor de bibliotheek? De sportschool - hoewel de enige school waar je niks leert - geeft je als je er uit gaat toch het gevoel dat je Hercules bent. Dat moet voor de bibliotheek ook. Zorg dat mensen zich even Plato voelen als ze eruit komen.

Spieren houden op na 30 tot 40 jaar maar je geest niet. We moeten gaan staan op de schouders van reuzen. En waar vind je die reuzen? In mijn tijd vond je die in de openbare bibliotheek. Maar nu? Ik vind slechts dwergen! Bibliotheken zijn zwembaden met alleen een ondiep bad. We kunnen haast niet leven van al die gelden van u. Boeken lijken wel niet gezien te mogen worden.

Toen de OBA vernieuwde was ik blij! Zo groot. Maar toen ie af was? Niks! Ja, een piano. Nou, het duurt verdiepingen lang voordat je een boek vindt. En over Reve zullen we maar zwijgen.

Boeken kun je niet meer ruiken in bibliotheken. We ruiken slechts nog de geur van koffie. De homo sapiens is verworden tot de homo espresso.

Zo... nu is het wel tijd voor een borrel.

2 opmerkingen:

Adriana Meijer zei

zoals gewoonlijk word ik vrolijk van Midas Dekkers !!

Mark Deckers zei

@Adriana: Dank voor je reactie. Graag gedaan.