vrijdag 12 september 2014

Het einde van het klaslokaal?


In een onderzoek toekomstbeleid voor bibliotheken werd mij ooit gevraagd hoe de wereld er in 2028 uit zou zien en wat de bibliotheek op dat moment zou doen? Ik stelde de tegenvraag of in 2028 klaslokalen nog zouden bestaan? Om eerlijk te zijn: daar kwamen we op dat moment niet uit.

Artikel Wired
We waren er van overtuigd dat het onderwijs fundamenteel zou veranderen: maar of het in 2028 al weg zou zijn, bleef een open. De nieuwsbrief van Expanding Visions wees me deze week op een artikel in Wired. Het artikel gaat over zes scholen die afsheid hebben genomen van het klaslokaal.

Scholen die werken als een Blue Men Group, scholen die kinderen de maatschappij in sturen om te leren, scholen die meer bordspelletjes spelen en scholen die van school een game maken. Allerlei manieren die het einde van het klaslokaal lijken in te luiden. Leuk om te lezen, vooral ook in de variƫteit van de oplossingen.

Is het klaslokaal echt weg, of toch niet?
Of toch niet? Wie goed leest, ziet nog steeds dat het onderwijs is waar kinderen in een groep werken met een docent erbij. Mijn vraag is nog steeds niet beantwoord: is er in 2028 nog een klaslokaal?

En wie goed leest, ziet opvallend veel overeenkomsten met vragen die over bibliotheken gesteld worden....

Foto: Kconnors

Geen opmerkingen: