woensdag 3 september 2014

Dan maar geen 10.000.000 vrienden...

hyven communiceren via het digitale vriendennetwerk Hyves.
 
Hyves.... wie kent het nog? Als u al een tijdje meeloopt was het waarschijnlijk uw eerste vriendensite. Bovenstaande omschrijving uit de Dikke van Dale. In 2010 nam de Dikke van Dale het werkwoord op in de huidige editie. In de volgende versie, die in 2015 verschijnt (en waarschijnlijk ook de laatste  op papier) zal het woord 'hyven' niet meer staan.  Het kan verkeren.

Succesverhaal
In de bibliotheek liep ik onlangs - op een displaytafel - tegen het boek 'Van 3 naar 10.000 miljoen vrienden' van Raymond Spanjar. Spanjar is één van de initiatiefnemers van Hyves. Het moet gezegd: het boek leest als een trein. Het begint bij de geboorte van Hyves in 2004 en  het boek eindigt in november 2011 als Hyves verkocht wordt aan de Telegraaf Media Groep.

Het boek beschrijft de stormachtige groei van deze rebellenclub: ontluisterend, leerzaam en spannend. Ontluisterend om te volgen hoe fragiel de technische infrastructuur van Hyves werd opgebouwd in zolderkamertjes. Leerzaam om te zien hoe deze rebellenclub handig communiceert met al hun leden en hen centraal stelt. En spannend om te lezen hoe zij onderhandelen met financiële partijen over de verkoop van Hyves.

De geur van Het Gooi....
Er zit één naar kantje aan het hele boek: het zijn geen sympathieke jongens. Het boek wordt aangeprezen door Jort Kelder en om eerlijk te zijn: de drie initiatiefnemers hebben toch alles weg van de middelbare schoolvarianten van Jort. De vaders van de initiatiefnemers functioneren als investeringspartners en toveren her en der miljoenen vandaan. De kwade geur van het Gooi, komt je op sommige plekken tegemoet.  En toch las ik door, de spanning won het van het ballenkarakter.

Verkocht voor 40 miljoen
Het boek is bijzonder omdat we allemaal weten hoe het met Hyves is afgelopen. In 2009 (dus twee voor de verkoop aan De Telegraaf) voorspelde ik dat Hyves nog twee jaar te gaan had. Dat had ik mis. In 2011 telde De Telegraaf een bedrag van rond de 40 miljoen neer voor Hyves. De Telegraaf dacht de digitale kip met de gouden eieren te kopen.

36 miljoen afschrijven
Toch zat ik er niet ver naast. Het was niet eind 2011 maar eind 2013 dat De Telegraaf er mee stopte. En om eerlijk te zijn, toen zat er al wel een tijdje geen leven meer in. Facebook was toen al heer en meester. Tweakers schreef over de sluiting dat De Telegraaf in het voorgaande jaar 36 miljoen afschreef op de balans voor Hyves en dat daarmee 2012 voor dit bedrijf een verliesgevend jaar werd.

Licht uit...
Plotseling wordt mij helder wat mij zo stoorde aan het boek. Het ging deinitiatiefnemers helemaal niet om het verbinden van mensen. De primaire opzet was het verdienen van zoveel mogelijk geld, het sociale netwerk was een middel maar geen doel. Dat spel hebben de jongens fenomenaal gespeeld. Het is de oude economie in een nieuw jasje.

Het is ongetwijfeld hoe de wereld is. Maar bij mij gaat het licht uit. Het verbinden van mensen gaat over iets heel anders dan over 40 miljoen verdienen. En op het moment dat dat kwartje bij mij valt weet ik weer dat ik prima thuis ben in de bibliotheek. Daar verbinden we naar jaarlijks 80 miljoen boeken aan 80 miljoen lezers. En steeds vaker verbinden we die 80 miljoen lezers ook weer aan elkaar. Dan maar geen 10.000.000 vrienden.

Wel sympathiek: het boek is gratis - nou ja voor een respecttweet - te downloaden.
Het boek lenen via Literatuurplein.nl

Geen opmerkingen: