maandag 22 september 2014

Hoe Apple mijn leven overnam....

De afgelopen weken bekroop mij steeds meer een vervelend gevoel. Een gevoel van hoe ik de controle over sommige delen van mijn leven kwijt raakte. Ik neem u even mee met hoe dat gevoel ontstond.

Naaktfoto's via iCloud
Het begon met het bericht dat naaktfoto's van beroemdheden waren gestolen via een lek in iCloud. Het lek is inmiddels gedicht, maar je moet dat wel zelf instellen. Hoewel ik geen naaktfoto's heb, deed het mij wel even kijken hoe ik nu eigenlijk zelf op iCloud zit? Weet u het van uzelf? Ik niet.

En hoe zit het bij uzelf?
Ik open mijn iPhone 5 en klik naar instellingen en ga naar iCloud. Ik krijg dan dit te zien.


iCloud staat dus niet uit en ik heb er blijkbaar ook ooit een account voor aangemaakt. En is iCloud gekoppeld aan je AppleID? Mij staat bij dat iCloud handig was als backup. Als je iPhone ooit stuk gaat of je heb een nieuwe, kun je via iCloud je contacten en instellingen makkelijk terug krijgen. De meeste dingen heb ik uit staan.

Als je het uit zet, raak je kwijt
Maar ik zie dat ik mijn foto's toch 'Aan' heb staan voor iCloud.Ik klik daar eens op door. En krijg het volgende scherm.


Okee, mijn foto's die op mijn iPhone staan, zitten dus in de cloud en fotodeling staat aan. Om eerlijk te zijn: ik heb geen flauw idee wat dit betekent en ik kan me ook niet herinneren dat ik dit ooit zelf bewust heb ingesteld. Maar goed, ik wist ook niet meer dat ik een iCloudaccount had aangemaakt.

De opties fotostream en fotodeling staan beide aan. Als ik probeer de fotostream uit te zetten, krijg ik de melding dat ik dan al mijn foto's in de fotostream op mijn iPhone kwijt raak. Niet echt een mededeling waardoor je dit snel uit zult zetten. Fotodeling kan ik makkelijk uit zetten, maar geen flauw idee wat de consequenties zijn. Kortom, ik vol me een absolute digibeet in het beschermen van mijn privacy.

Geef u wachtwoorden en creditcardnummer aan Apple
Ik ga terug naar het menu van iCloud. En zie nog de optie sleutelhanger. Die staat bij mij uit. Maar als je dit aanklikt zie je dit.

 
Sleutelhanger is een optie om je wachtwoorden en creditcardgegevens op te slaan. Die optie heb ik uit staan. Ik voel er niets voor om al mijn wachtwoorden, laat staan credit card gegevens aan een derde partij te geven.
 
En zo gaat het nog even door. Ik kan zien hoeveel ruimte ik heb opgeslagen en schrik daar toch wel van: 3,5 Gb. Ik zie dat mijn complete Whatsappgeschiedenis bij iCloud geparkeerd is. En langzamerhand wordt mij duidelijk dat wie de standaardinstellingen van Apple volgt eigenlijk al zijn gegevens bij Apple heeft liggen: mail, foto's, creditcardgegevens, belgegevens, alle contacten en zelfs complete Whatsappgeschiedenis. 
 
Geen idee wat ik aan het doen ben...
Het meest ergelijke is, dat ik eigenlijk niet weet wat ik aan het doen ben. Ik voel mij absoluut niet mediawijs. Ik heb geen idee waar ik goed aan doe: juist zoveel mogelijk via Apple delen of juist zo min mogelijk. De voorstanders zullen zeggen dat het zo handig is en dat je Apple absoluut kunt vertrouwen.
 
Het stomme is ook dat ik een aantal mensen ken die zich hard maken voor allerlei privacy op internet maar dat die ook allemaal met een Apple werken. Ik ben benieuwd hoe die hun apparaten hebben ingesteld.
 
iOS 8
Tot slot krijg ik een herinnering dat ik over moet stappen op iOS 8 op mijn iPhone. Hoewel ik een bloedhekel heb aan updates (je apparaat wordt altijd langzamer en meestal lost het niks op) zie ik dat iOS 8 een aantal goede verbeteringen heeft voor de fotocamera. Dat heeft mijn interesse. Tegelijkertijd zie ik dat de inzet van iCloud wordt uitgebreid. Er wordt gemeld dat je je creditcard gegevens nu met zes mensen kunt delen. Daar word ik weer niet warm van.
 
Apple weet meer van mijn leven dan ik zelf. Ik weet niet meer helemaal hoe ik mijn apparaten moet instellen zodat ik er het meest mediawijs mee om moet gaan. En ik weet zeker dat ik niet tot de domste gebruikers behoor.
 
De Cirkel 
Ik lees momenteel het boek 'De cirkel' van Dave Eggers. Het gaat over een bedrijf dat een monopolie heeft op de wereldwijde internetactiviteit inclusief alle betalingsverkeer.  Lees de recensie over het boek maar eens, de overeenkomsten zijn opvallend. Ook niet echt goed voor je gemoedsrust.
 
Ik ben geen complotdenker maar ben me door de afgelopen week meer bewust dat ik zelf nog meer aandacht moet schenken aan hoe ik met gegevens omga en dat ik niet weet hoe alles werkt. Als dat voor mij geldt, geldt dat voor hele grote groepen van de samenleving. De afgelopen week hielp ik mijn ouders met een virusscanner en mijn oudste dochter had hulp nodig bij haar eerste eigen aanvraag voor zorgtoeslag.
 
Mediawijsheid bitter noodzaak
Nog steeds hoor ik wethouders zeggen dat iedereen zijn weg wel vindt op internet. Ik geloof er niks van. Ik geloof eerder dat de systemen aan de macht zijn. Systemen waar velen van ons zich zo goed mogelijk door heen worstelen maar waar die velen niet doorgronden.  
 
Gebrek aan kennis lijdt tot achterdocht zoals u ziet en tot verlies aan regie in je eigen leven. Ik heb het zelf maar weer eens mogen ervaren. En veel anderen zullen dit dus veel vaker meemaken. Zolang Apple meer weet over mijn leven, dan ikzelf, is brede scholing in mediawijsheid in Nederland bittere noodzaak.

2 opmerkingen:

Perry zei

Mark,
Goede analyse. Het begint tenslotte allemaal bij 'je er bewust van zijn'.
Dank voor de leestip. 'De Cirkel' moet er echt een keer van komen. Maar eerst nog even 'De afluisterstaat' van Glenn Greenwald uitlezen.

Bram zei

Niet correct allemaal hoe Apple dit aanpakt. Ronduit slecht. Je moet er bijna eerst een hele studie van maken alvorens je het idee hebt dat jou gegevens veilig zijn.