zaterdag 6 juli 2013

Flora voor kinderen voor nu : deel 5: Vergeet-mij-nietje

Vergeet-mij-nietje

Vergeet-mij-nietje ; lat. Myosotis

Een plant die het de laatste jaren bijzonder goed doet is het 'Vergeet-mij-nietje'. Hoewel het Vergeet-mij-nietje vroeger alleen in Hilversumse televisiestudio's was te vinden, is deze tegenwoordig overal gezien. Langs snelwegen, in winkels en in woonhuizen. Het Vergeet-mij-nietje heeft een rustgevende werking en verleent een vorm van schijnzekerheid.

Het Vergeet-mij-nietje is de laatste jaren ook in zwang geraakt als kamerplant. Veel mensen sluiten een Vergeet-mij-nietje aan op hun pc. Laptops hebben tegenwoordig een ingebouwd Vergeet-mij-nietje.

Het Vergeet-mij-nietje dankt zijn naam aan de wens van mensen om niet vergeten te worden.Wie niet gezien wordt, bestaat niet. Het vergeet-mij-nietje is daarbij voor velen een dankbaar en troostrijk hulpmiddel.

Het Vergeet-mij-nietje kent dan ook veel varianten. Elk Vergeet-mij-nietje is te herkennen aan het glazen hart in de bloem. Kent vele kleurschakeringen.

Over 'Flora voor kinderen van nu'
In 1924 en 1925 schreef Paul van Ostaijen de reeks Diergaarde voor kinderen van nu. Met daarin beschrijvingen van het dierenrijk gekoppeld aan kenmerken van die tijd. Er is nog immer geen goede aanvulling voor het plantenrijk. Deze reeks is een experiment om eens te kijken wat het oplevert als we dat in deze tijd zouden doen. De reeks dient geen enkel ander doel dan vermaak. Suggesties zijn welkom

Geen opmerkingen: