zaterdag 13 juli 2013

Flora voor kinderen van nu : deel 6 : Flitsplantje

Flitsplantje


Flisplantje ; lat. Mico Plantate

Volgens velen is het Flitsplantje een ernstige vorm van onkruid. Het liefst verwijdert met de plant zo snel mogelijk uit beeld. Daarbij wordt geen middel geschuwd.

De hoogte is ongeveer 250 cm, kleur van stam en bloem zijn grijs. Kent weinig variatie. Komt meestal voor in wegbermen.

De Flitsplant gedijt goed in een CO2-rijke omgeving zoals snelwegen en provinciale wegen. Automobilisten die extra veel CO2-uitstoten kunnen dan ook soms de bijzondere lichtflits waarnemen die het flitsplantje dan afgeeft. Aan deze lichtflits dankt het flitsplantje dan ook zijn naam.

De flitspaal wordt soms verward met het Vergeet-mij-nietje. Beiden kennen in het hart van de bloem een glazen oog. Het verschil tussen het Flitsplantje en het Vergeet-mij-nietje is vrij eenvoudig vast te stellen door met hoge snelheid langs het plantje te rijden. Als deze geen lichtflits afgeeft heeft u te maken met het Vergeet-mij-nietje. Overigens: bij de laatste telling kende Nederland nog 1.400 Flitsplantjes. Het aantal daalt al jaren gestaag. Dit in tegenstelling tot de Vergeet-mij-nietjes.

Over 'Flora voor kinderen van nu'
In 1924 en 1925 schreef Paul van Ostaijen de reeks Diergaarde voor kinderen van nu. Met daarin beschrijvingen van het dierenrijk gekoppeld aan kenmerken van die tijd. Er is nog immer geen goede aanvulling voor het plantenrijk. Deze reeks is een experiment om eens te kijken wat het oplevert als we dat in deze tijd zouden doen. De reeks dient geen enkel ander doel dan vermaak. Suggesties zijn welkom

Geen opmerkingen: