maandag 3 juni 2013

Help de Koninklijke Bibliotheek - ónze nationale bibliotheek - even aan een manager voor ónze toekomstige Nationale Bibliotheek Catalogus

Tja, en daar stond die dan afgelopen zaterdag. Een vacature in de Volkskrant. De Koninklijke Bibliotheek zoekt een Sectorhoofd Productie en Beheer.

Even dacht ik: leuke functie. Toen ik wat langer nadacht, dacht ik: hé, dit is niet alleen een leuke functie maar een hele belangrijke functie. Als de plannen van het ministerie van OCW doorgaan om Bibliotheek.nl op te laten gaan in de Koninklijke Bibliotheek dan zou het heel goed kunnen dat dit sectorhoofd straks verantwoordelijk is voor diensten aan de openbare bibliotheken.

De toekomstige baas van de NBC?
Dit sectorhoofd gaat namelijk over alle metadata- en catalogusdiensten. Het sectorhoofd valt direct onder de algemeen directeur en is daarmee MT-lid. Op deze plek lobby ik dan ook graag voor een goede kandidaat uit het openbaar bibliotheekwerk op deze plek. Want ja: "the best way to predict the future is to create it".

En ach, omdat ik de beroerdste niet ben, ga ik  de komende dagen graag even op zoek naar een geschikte kandidaten uit het openbaar bibliotheekwerk. Dus dit weekend heb ik mijn oor eens even te luisteren gelegd en her en der een mailtje gedaan. Daar kwam een leuk lijstje uit van goede kandidaten. Want ja, we moeten de personeelsafdeling van ónze nationale bibliotheek natuurlijk wel een handje helpen met de baas van onze Nationale Bibliotheek Catalogus. 

Optie 1: Jeroen Seeverens
In het verleden IT-manager bij de Universiteit Maastricht en via directeur van Bibliotheekhuis Limburg nu in de Raad van Bestuur van Cubiss. Tevens lid van de commissie Digitale Bibliotheek van de VOB. Man van slimme oplossingen, daadkracht en draagvlak.

Optie 2: Henriëtte de Kok
Stuurt al enige tijd als directeur de Bibliotheek Midden-Brabant door de woelige tijden. Is namens de Openbare Bibliotheken lid van de GII-werkgroep, een werkgroep die de landelijke infrastructuur van openbare en wetenschappelijke bibliotheken verbindt. Tevens bestuurslid Bibliotheek.nl. Stevige bestuurlijke achtergrond.

Optie 3:Francien van Bohemen
Francien kennen we natuurlijk van de VOB. Maar met een verleden bij de WSF en bij Pica/OCLC zou ze helemaal geen gek figuur slaan. En natuurlijk helemaal ingevoerd in het Haagse.

Optie 4: Dennis Eijsten
Nu werkzaam als manager informatiemanagement bij Bibliotheek.nl en daar ook MT-lid. Kent de digitale infrastructuur van openbare bibliotheken als geen ander. Via Cubiss naar Laurens en Bibliotheek.nl gegaan.

Geen idee of genoemde  collega's ambities hebben, maar wie wat rondvraagt hoort dit soort namen. Suggesties zijn natuurlijk welkom. We kunnen van de Koninklijke Bibliotheek natuurlijk nog niet verwachten dat ze ons hele veld al kennen. Solliciteren kan nog tot 9 juni. Dus een beetje tempo met elkaar. Even afstemmen met elkaar, hebben we straks allemaal profijt van.

Noot: voor wie wil solliciteren: de KB schermt met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 42 vakantiedagen, dat is twee maanden vrij per jaar.

5 opmerkingen:

jan de waal zei

Mark jij lijkt mij ook prima geschikt.....dus draag ik graag jou voor. Of was dat niet de bedoeling van dit stukje.

Inderdaad belangrijke functie
groet Jan de Waal

Francien zei

Beste Mark,
Ietwat blozend vanwege de eer, en ook omdat je mijn metadata profiel weer een enorme boost geeft, kan ik natuurlijk niets anders zeggen, als je naam genoemd wordt ben je kansloos.
Succes Mark!
Francien

Mark Deckers zei

@jandewaal: Nee, als ik zelf zou solliciteren zou ik nog iets anders organiseren. Wel leuk om over na te denken trouwens: iets van 160 handtekeningen van alle directeuren die je sollicitatie steunen...
@francien: wow, dat ik je heb doen blozen... dat doet mij dan weer goed. Niks, kansloos: jouw voordracht en ondersteund door het bestuur van de VOB, Bibliotheek.nl en het SIOB.

Dennis zei

...en als we die hele KB nou 's naar Overijssel halen, Mark?

Mark Deckers zei

@dennis: we zijn al in gesprek daarover :-)