maandag 10 juni 2013

Een nieuwe uitdaging: Centraal Collectioneren tussen maatwerk en confectie

teamfoto

Eind april schreef ik mijn afscheidsblog van Bibliotheek Hengelo. Een bijzondere en leuke tijd, veel beleefd en veel geleerd. Met zelfs een beetje weemoed de deur dicht getrokken. Op weg naar de horizon. De weg leidde mij naar het westen: Inmiddels ben ik een maandje verder en ben ik in een geheel nieuw landschap terecht gekomen: Gelderland.

Centraal Collectioneren in Gelderland
Nadat ik in Hengelo gestopt was als interim-directeur, ben ik aan de slag gegaan als projectleider en interim-teamleider voor Centraal Collectioneren in Gelderland. Bijna alle Gelderse bibliotheken doen mee aan het centraliseren van het collectieproces.

Ik neem het proces over van Erica de Winter van Bibliotheek Rivierenland die al veel voorwerk voor mij heeft gedaan. Aan mij de taak om met het nodige tempo de Gelderse bibliotheken verder te helpen. Een bijzonder project dat manoeuvreert tussen spannende techniek, verschillende systemen, een startend en compleet nieuw team, hoge verwachtingen bij directies en medewerkers bij bibliotheken die ongetwijfeld zeer benieuwd zijn wat dit team gaat aanschaffen. Kortom, een omgeving waar ik me absoluut niet hoef te vervelen.

1 juli
Deze maand start het nieuwe team op (zie foto) en per 1 juli gaan ze daadwerkelijk aanschaffen voor de eerste bibliotheken. Nog veel uit te zoeken, nog veel te leren en nog veel te communiceren.

Tussen confectie en maatwerk
Gelderland is niet de eerste provincie waar dit gebeurt. Volgens mij zijn er al soortgelijke teams in Overijssel, Utrecht en Friesland. Zie ik dan nog iemand over het hoofd? En eerlijke gezegd denk ik dat deze teams in de toekomst nog wel met elkaar te maken krijgen. Wat Gelderland volgens mij wel bijzonder maakt, is, dat dit centraal collectioneren niet met één bibliotheeksysteem gaat maar met meerdere.

En in dit proces zie je dan ook wel weer de veelkleurigheid van bibliotheekwerk. Iedereen heeft zijn eigen processen, systemen en leveranciers. Het spanningsveld tussen confectie en maatwerk. Tussen efficiency en effectiviteit. Die grote kluwen mag ik samen met dit team gaan ontwarren.

Nou ja, deze week is het team begonnen. Een leuk team met verschillende achtergronden en kwaliteiten. Na een paar weken toch wel solitair voorbereiden, is dat ook wel weer lekker: veel mensen en prikkels om je heen.

Op naar 1 juli!

Op de foto: met de klok mee,  Heleen Lunenborg (Cultura), Margot Dros (Bibliotheek Arnhem), Paul Visser (Bibliotheek West-Achterhoek), Jacqueline Terwijn (Bibliotheek West-Achterhoek), Mark Deckers (Rijnbrinkgroep), Gerda van den Berg (Bibliotheek Arnhem), Liesbeth Postma (Bibliotheek  NoordVeluwe), Jacqueline Dulos (Bibliotheek Arnhem)

5 opmerkingen:

Mark Deckers zei

Inmiddels heb ik via de mail begrepen dat Zeeland ook al centraal collectioneert. Dank voor de aanvulling!

Hendrika zei

En Biblionet Drenthe ook.

Zomer65 zei

en ProBiblio is ook gestart, maar niet voor alle bibliotheken

Jeroen de Boer zei

En Fryslân doet het al geruime tijd (ik heb zelf tot enkele maanden terug muziek voor het netwerk gecollectioneerd) en heeft Gelderland geadviseerd en doet dat nog steeds begreep ik.

Mark Deckers zei

@Hendrika, @Erna Winters, @Jeroen de Boer: dank voor de aanvullingen. Volgens mij zag ik via mail ook al voorbij komen dat Groningen bezig was. Nou ja, zeg, dan mis ik nog Limburg, Brabant en Flevoland?