zondag 23 juni 2013

PoppyPoppy, papaver. Prachtige klaprozen, maar tevens de grondstof van heroïne. Op het DutchDocAward-festival in het Tropenmuseum zag ik onlangs de presentatie van Robert Knoth en Antoinette de Jong. Over Poppy maakten beide fotografen een indrukwekkende foto-installatie. In het filmpje hierboven zie je een samenvatting van drie minuten.

Afghanistan is de bakermat van papaver. 90% van alle papaver die gebruikt wordt voor heroïne, komt uit dit land. Knoth en De Jong laten zien hoe handel in drugs een financieringsbron van misdaad en geweld over de hele wereld.  Het toont de noordelijke route naar Rusland en laat het fatalistische nachtleven van Odessa zien. Het toont de westelijke route over de Balkan en met documenten en foto's tonen ze aan hoe een deel van de Balkanoorlog gefinancierd werd met drugsgeld. Door naar het westen toont het de onderwereld van Londen en hoe jonge jongens geronseld worden als drugsrunner.  En bovenal toont het aan dat waar je ook komt met dit spul, iedereen die er mee werkt, is corrupt. Niemand is te vertrouwen en iedereen wil geld. De krijgsheer in Afghanistan staat in verbinding met bazen op de Balkan en de bazen op de Balkan kennen de criminele bazen in Zwitserland. Een semi-georganiseerd netwerk.

Ik was onder de indruk van hoe Knoth en De Jong met foto's en beelden lieten zien hoe geglobaliseerd deze problematiek is.  En dat armoede in Afghanistan leidt tot een spoor van geweld en terreur naar de westerse wereld.

In onderstaande interview bij Pauw & Witteman geven ze wat meer uitleg over de gevaarlijke situaties waarin ze zich hebben begeven om dit alles in beeld te kunnen brengen.
 

Documentaires en documentaire fotografie in het bijzonder, hebben het in deze tijd van bezuinigingen niet makkelijk. Toch zien veel fotografen onder andere via crowd sourcing en door publicatie in veel diverse vormen kans om dit soort producties te maken. Nou ja, van alle kanten interessant om je eens in te verdiepen.

Overigens, ze wonnen de award niet. Die ging naar Jacqueline Hassink, met haar reportageover de vergaderkamers van de machtigste bedrijven instelling van Europa. Maar ach, Knoth had al twee keer de World Press Photo gewonnen...

Wie de foto-installatie wil zien kan tot juni ergens in Luxemburg terecht. In het najaar zal de presentatie weer naar Nederland komen. tot die tijd moet u het doen met het boek.

Geen opmerkingen: