woensdag 19 juni 2013

Guerilla graffiti

Een tijdje geleden schreef ik over het wonder van de Hasseler Es, een heringerichte vestiging van de Bibliotheek Hengelo. En bij een hernieuwde vestiging hoort natuurlijk een ledenwerving. Maar ja, hoe pak je dat aan, na het zoveelste foldertje? Auke van der Meer, de creatieve communicatiedeskundige van de bibliotheek, verzon een ludieke actie: graffiti!

Op twintig plekken in Hengelo-Noord vind je deze tekst. Gespoten met melkverf: biologisch afbreekbaar en verdwijnt na twee maanden. En het is een succes. Inmiddels hebben zich 150 nieuwe klanten gemeld voor het proefabonnement. Een mooi resultaat voor deze wijk. Bij aanmelding wordt gevraagd hoe men op de hoogte was van deze actie. Daarbij wordt de graffiti het meest genoemd. En dat terwijl er ook huis-aan-huis een folder is verspreid. Auke houdt het erop dat de combinatie van communicatiemiddelen het succes is. Kan zijn, ik vind die graffiti gewoon het leukst.

En voor wie dacht: graffiti, dat was toch iets waar je boetes voor kunt krijgen? Ja, dat klopt. Maar melkverf is een uitzondering.
Maar voor iedereen die het ook wil doen: hou het ludiek.

Wat zouden we nog meer met die graffiti kunnen doen? Lijkt me lachen, deze graffiti in elke plaats voor de openbare bibliotheek.

3 opmerkingen:

Auke zei

Heb het nog even gecheckt en ik moet bovenstaand verhaal toch wel even nuanceren: zo'n 20% van de proefabonnees geeft aan dat ze de actie kennen van de graffiti.

Het grootste gedeelte komt dankzij het knallende roze kaartje dat in de bus valt: de kern van deze provinciale ledenwerfactie, die al bij meerdere nieuwe of heringerichte bibliotheken succesvol is gebleken.

Tot nu toe zijn er 191 proefabonnementen uitgedeeld. Dit is de laatste week van de actie. Nu maar hopen dat we deze nieuwe klanten aan ons kunnen binden!

Mark Deckers zei

@Auke: okidoki, dank voor de toevoegingen en keep up the good work!

Karin Barth zei

Wat een ontzettend leuk idee!