donderdag 27 juni 2013

Wij zijn tegen vernieuwing! (marktonderzoek naar mobiel bellen uit 1999)Je smartphone kwijt raken of vergeten is tegenwoordig zo ongeveer het ergste wat je kan overkomen. En iedereen weet dat we daar vroeger toch anders tegen aan keken. Dat we wat sceptisch waren over mobiele telefoons. Dit filmpje van Frans Bromet uit 1999 is wat dat betreft hilarisch.

Soms moet je niet altijd gelovern wat de klant zegt over te toekomst...

Bij de introductie van nieuwe technologie hoor je vaak geluiden van mensen dat wij die technologie niet nodig hebben. Het is vele producten overkomen: de telefoon, de mobiele telefoon, het internet, het internet op je smartphone en zelfs elektrische ramen in je auto of geld halen uit de muur. Allemaal vernieuwingen waar mensen ooit bedenkingen bij hadden.

Het is een instinctieve reflex tegenover nieuwe en vaak dure technologie. En we stelllen ons zelf vragen als: hebben we dat wel nodig?, is dat niet te duur?, en we worden we niet veel te afhankelijk van techniek? Maar langzamerhand wordt techniek goedkoper, stabieler, raakt meer verspreid over de consumentenmarkt en langzaam gaan we om.

Uiteindelijk willen we genot, gemak en gewin. Daar is geen enkel marktonderzoek voor nodig.

Met dank voor de attendering aan Marc Heleven.

2 opmerkingen:

Unknown zei

De stoomlocomotief was één van de meest gehate nieuwe technologieën in die tijd. Ik denk dat het steeds minder heftig is, die aversie.

chenlina zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.