zondag 2 juni 2013

Flora voor kinderen van nu : deel 4 : Munt

munt polaroid


Munt; lat. Mentha

De Munt heeft veel aan populariteit verloren. Dit heeft alles te maken met de kredietcrisis. Het spreekwoord "Munt, stinkt niet" wordt ook nauwelijks meer gebezigd.

Munt groeit goed op plekken waar veel gebakken lucht voorhanden is. De Amsterdamse Zuidas, pal langs de A10, is zo'n plek. Munt heeft lange tijd dienst gedaan als betaalmiddel. Daar kennen wij de uitdrukking "Ergens munt uit slaan" nog van. Na de kredietcrisis is de Munt nagenoeg verdwenen en is vervangen door muntloze winkels. Hier kan nog slechts betaald worden met bankpasjes.

De Munt was winterhard en hufterproof. Af en toe voeren met een bankpas. Bloeit met briefjes van 10, 20 en 50 euro. De Munt is een beschermde plantsoort en valt onder het depositogarantiestelsel. Dient regelmatig uitgedund te worden. Ongebreideld laten groeien leidt tot inflatie.

Over 'Flora voor kinderen van nu'
In 1924 en 1925 schreef Paul van Ostaijen de reeks Diergaarde voor kinderen van nu. Met daarin beschrijvingen van het dierenrijk gekoppeld aan kenmerken van die tijd. Er is nog immer geen goede aanvulling voor het plantenrijk. Deze reeks is een experiment om eens te kijken wat het oplevert als we dat in deze tijd zouden doen. De reeks dient geen enkel ander doel dan vermaak. Suggesties zijn welkom.

Geen opmerkingen: