maandag 27 mei 2013

Over oude reuzen die verdwijnen en mannen die kunnen multitasken...


Soms zie je in de normaalste dingen die je aan het doen bent, hoe de wereld verandert. Je ziet de trends van de samenleving in je eigen handelen. En dit keer zag ik dat toen ik een nieuw fototoestel kocht.

Wat verwacht u van een fototoestel? Goede foto's lijkt me het juiste antwoord. En dat logische antwoord, kan ik u vertellen, is fout, ondervond ik zelf.

Canon-adept
Ik had een klein fototoestelletje nodig voor vakantie. Simpel, niet te ingewikkeld maar toch wel graag met een beetje kwaliteit. En u mag weten dat ik Canon-adept ben. Mijn digitale spiegelreflex is een Canon, mijn vorige  spiegelreflex was een Canon en ook mijn twee voorgaande compact camera's waren Canons.

Na wat zoekwerk kwam ik dan ook uit bij het juiste Canon-cameraatje. Met die informatie ging ik naar de winkel. De verkoper wees mij nog even op een camera die één slagje duurder was. En nog net iets beter. Ik gaf hem gelijk.

WiFi bij?
Verder wees hij mijn nog even op een nieuw Samsung-model: de ST200F. De goedkoopste camera met WiFi. En daarmee kun je gelijk op Facebook publiceren, vroeg ik nog? Dat moest hij even navragen. Het bleek zo te zijn. Ik dacht nog: je moet niet alles wille publiceren en ik zei dat ik toch maar koos voor de Canon. Oude vertrouwde kwaliteit, wel wat minder functies. Maar het ging toch om de foto's?
Twijfel...
Eenmaal thuis, kwam ik aan het twijfelen. De Canon bleek inderdaad van goede kwaliteit maar miste wel een aantal gadget-functies die de goedkopere Canon wel bleek te hebben. En evenzeer begon ik te twijfelen over het ontbreken van die WiFi-optie. Was dat eigenlijk toch niet de ontwikkeling van de toekomst? En kocht ik dit hele cameraatje eigenlijk niet helemaal voor niets omdat je tegenwoordig ongewoon veel met je telefoon fotografeert?

Internet is ons nieuwe foto-album
Na enig wikken en wegen, was ik er wel uit. Ik moest terug naar de winkel. Ik had gekozen voor zekerheid. De zekerheid van de oude wereld. Toen je nog foto's maakte voor jezelf en je foto-album. Wat ik onvoldoende had gerealiseerd, is hoe internet al ons fotoalbum is geworden. Hoeveel foto's hebt u het afgelopen jaar gemaakt en hoeveel zijn er daarvan op papier afgedrukt? Precies...

En dus wisselde ik mijn net gekochte camera in: van Canon naar Samsung.  Samsung is de Apple van de Android-wereld. Groot geworden in telefoons en tablets. En met die technologie pakken ze en passant de fotowereld erbij.

Oude reuzen
Geloof me: Nikon en Canon gaan het nog moeilijk krijgen. Oude reuzen uit de oude wereld. Kodak en Polariod gingen al ten onder. Vorige week ging de Free RecordShop failliet, een paar weken geleden schreef ik over de kantelende wereld van de retail.

Ik kocht een nieuwe camera. En ik begon hierboven met de vraag: wat verwacht u van een camera? Het antwoord is niet goede foto's. Het antwoord is redelijke foto's, de mogelijkheid om te delen en hier en daar een gadget. Eigenlijk kocht ik een telefoon die niet kon bellen. Niet meer de kwaliteit van de lens gaf de doorslag maar de mate waarin de foto gedeeld kon worden. Omdat internet ons fotoalbum is geworden. U sputtert nog, ik weet het, u bewaart al uw foto's nog op een harde schijf. Geloof me: die harde schijf is net zo'n oude reus. Die harde schijf staat straks op internet. En u bepaalt zelf wat u deelt.

Multi-tasken
Na de laptop, de telefoon, de tablet, de smartphone, de tv en de radio, zit nu ook mijn fototoestel op WiFi. Met alle kanalen open, kunnen nu zelfs mannen multitasken. En daarvan leverde mijn fototoestel het bewijs.

Geen opmerkingen: