maandag 13 mei 2013

Kees Schafrat, erudiet boekhandelaar: "Weet waar je koopt..."Kees Schafrat heb ik al een keer getypeerd als een bijzondere boekhandelaar. Hij kocht midden in de crisis drie boekhandels. In mijn laatste dagen in Hengelo hoorde ik Kees al over een bijzondere actie: Weet waar je koopt! "Weet je Mark, dat is een actie waar je nog wat van gaat horen!" zei hij vol overtuiging tegen mij.

Kees wil consumenten erop wijzen dat de consumenteneuro's bepalen of er fysieke winkels zijn of internetwinkels. Wie alleen boeken via internet besteld, is impliciet bezig om ervoor te zorgen dat er minder fysieke boekhandels komen. Dat is niet verkeerd volgens Kees, maar je moet wel weten wat je wilt als consument.

Kees had gelijk, ik ging er wat van horen. Hart van Nederland pikte het item op en maakte er bovenstaande reportage van. Het raakt het hart van ondernemers, getuige de reactie in de Tubantia.

Kees geloof ik graag. Ik weet dat Kees investeert in de meerwaarde die een fysieke vestiging moet hebben: sfeer, ambiance, een persoonlijke touch en gemeenschapsgevoel. Dit naast gewone zaken als ruim open, goede collectie, kundig personeel en altijd de laagste prijs (een leuke in boekhandels...). Kees heeft dat door en Kees gaat het wel redden. Vorige week blogde ik over Abercrombie & Fitch. Die hebben dat ook door.

Wie gelooft in fysieke vestigingen, moet ook weten op welke wijze hij of zij zich wil onderscheiden. Waar blink je in uit en wat je voeg je toe ten opzichte van intenet? Dat geldt ook voor bibliotheken. Wat voegen wij toe met een fysieke vestiging aan de gemeenschap? Die argumenten zijn er te over: kunnen voelen en proeven, een café en ontmoetingsplek, cursusrumte, advies, taalpunten en heel veel ruimte voor samenwerking met de gemeenschap. Om maar even een schot voor de boeg te geven, want er zijn er legio meer.

Het is makkelijk om aan te haken bij de actie van Kees maar dan is het ook "practice what you preach". En wie een middagje door een winkelcentrum loopt, weet dat daar nog veel te winnen valt. Maar thumbs up voor Kees.

1 opmerking:

Kees Schafrat zei

Kees is het helemaal met je eens! Nu heel Twente!