maandag 20 mei 2013

Flora voor kinderen van nu : deel 3 : Scharnierplant

scharnierplant polaroid

Scharnierplant ; lat. Physotegia virginiana

De scharnierplant is een pioniersplant en overleeft in de meest barre omstandigheden. De plant dankt zijn naam aan het scharniermechnisme dat de grote kelk ontsluit. De plant wordt bestoven door de mens die hier het bijproduct van aangenaam verpozen deponeert. Hier zien we hoe wonderbaarlijk de natuur werkt: wat voor door de één een restproduct is, is voor de ander grondstof.

De schanrierplant kiest zijn plek dan ook vooral bij deze voedselbron. Vindt graag zijn plek in binnensteden, evenementen, campings en het strand. De plantafstand  wordt zorgvuldig gekozen zodat een maximale vangst ontstaat. Wordt vaak gezien in de buurt van het Terrassbloempje.

De plant is winterhard. Kleine varianten worden ook binnenshuis gebruikt als kamerplant. Hoogte varieert evenals de inhoud van de kelk: van 30 tot 120 liter.

Over 'Flora voor kinderen van nu'
In 1924 en 1925 schreef Paul van Ostaijen de reeks Diergaarde voor kinderen van nu. Met daarin beschrijvingen van het dierenrijk gekoppeld aan kenmerken van die tijd. Er is nog immer geen goede aanvulling voor het plantenrijk. Deze reeks is een experiment om eens te kijken wat het oplevert als we dat in deze tijd zouden doen. De reeks dient geen enkel ander doel dan vermaak. Suggesties zijn welkom.

Geen opmerkingen: