zondag 12 mei 2013

Flora voor kinderen van nu : deel 2 : Tulp

tulp polaroid

Tulp; lat. Semper Augustus
De Tulp was lang Neerlands trots. Met zijn mooie rode felle kleur, gaf deze bloem een fleurige tint aan onze grijze samenleving. En dat de Tulp Neerdands trots is geworden is wel bijzonder want de Tulp is geen Nederlands product. De Tulp hebben we in het midden van de vorige eeuw zelf ge├»mporteerd. Eerst uit Turkije en later ook uit Marokko. De Tulp stuwde de Nederlandse economie in de na-oorlogse periode flink omhoog. Er was sprake van een heuse Tulpenmanie. Thans vindt men de Tulp vooral nog in Vogelaarwijken.

Langzaam verdrong de Tulp bestaande plantensoorten uit hun perk. Vooral de Narcis schijnt erg geleden te hebben onder de toestroom van Tulpen. En na Tulpen uit Turkije en Marokko dienden ook andere Tulpen zich aan: Iran, Irak, Somali├ź, Nigeria. Er kwamen zelfs speciale Tulpen Opvangcentra en een Centraal Orgaan opvang Tulpen om de toestroom van Tulpen te reguleren. In de hele wereld had men gehoord dat Nederland een open en multiculturele samenleving was waar het voor de Tulp goed toeven zou zijn.

De populistische Narcissenpartij heeft gepleit voor een etnische registratie van alle Tulpen en langzaam gaan er stemmen op om illegaliteit van Tulpen strafbaar te stellen. Onder sommige Tulpen ziet men dan nu soms ook het bordje: Ga terug.

En zo ziet men dat een natie soms haar eigen geschiedenis vergeet. Het is de vraag hoe lang de Tulp nog bloeit in Nederland.

Over 'Flora voor kinderen van nu'
In 1924 en 1925 schreef Paul van Ostaijen de reeks Diergaarde voor kinderen van nu. Met daarin beschrijvingen van het dierenrijk gekoppeld aan kenmerken van die tijd. Er is nog immer geen goede aanvulling voor het plantenrijk. Deze reeks is een experiment om eens te kijken wat het oplevert als we dat in deze tijd zouden doen. De reeks dient geen enkel ander doel dan vermaak. Suggesties zijn welkom.

Geen opmerkingen: