woensdag 8 mei 2013

Flora voor kinderen van nu : deel 1 : Terrasbloempje

terrasbloem 1 polaroid

Terrasbloempje; lat. Floret Xystus

Het terrasbloempje, is onderdeel van de schermbloemfamilie en dankt zijn naam aan zijn voorkeur voor de plek waar hij groeit: het terras. Komt algemeen voor. Is ook een geliefde plant in gecultiveerde tuinen. Zeker nu de tuin onze verlengde woonkamer wordt en het terras de 'third place'.

Bloeit van april tot september maar is zeer temperatuurgevoelig. Begint met bloeien rond Rokjesdag. Bladeren openen zich bij temperaturen die hoger liggen dan 23 graden. 's Nachts sluit de bloem zich. Is  een overblijvende plant maar aangeraden wordt om zodra de herfst zich aandient, deze plant binnen te halen en tot voorjaar in het donker laten rusten.

Wortelt goed in een plastic of betonnen voet. Komt in diverse kleurschakeringen voor. Soms worden bladeren geflankeerd door reclame. Hoogte varieert van 200 tot 250 cm. De plant wordt soms verward met de paraplu, een andere plant uit de schermbloemfamilie, die vooral in vochtige gebieden tot bloei komt.

Over 'Flora voor kinderen van nu'
Met de Flora voor kinderen van nu, begin ik met een nieuwe reeks. In 1924 en 1925 schreef Paul van Ostaijen de reeks Diergaarde voor kinderen van nu. Met daarin beschrijvingen van het dierenrijk gekoppeld aan kenmerken van die tijd. Er is nog immer geen goede aanvulling voor het plantenrijk. Deze reeks is een experiment om eens te kijken wat het oplevert als we dat in deze tijd zouden doen. De reeks dient geen enkel ander doel dan vermaak. Suggesties zijn welkom.

Geen opmerkingen: