dinsdag 27 maart 2012

De vlag uit: Overijssel is klaar met de eerste ronde Digitale Bibliotheek!

connection


Met enige trots melden we graag dat de eerste zes bibliotheken van Overijssel zijn aangesloten op de infrastructuur van Bibliotheek.nl. Wij zijn mooi op tijd klaar voor de eerste deadline van 1 april. En wij feliciteren de bibliotheken Kampen, Raalte, Hengelo, Staphorst, Losser en de Kop van Overijssel met ons gezamenlijk resultaat. Een moment om toch even bij stil te staan.

Loterij met louter winnaars?
Op 16 september 2010 schreef ik voor het eerst over de subsidie van het ministerie van OC&W voor de aansluiting op de digitale bibliotheek. Ik noemde dat destijds een loterij met louter winnaars.

Nadat de eerste en tweede ronde van de loting plaats vond, is er nog wel wat water door de IJssel gegaan. Een proces van bloed, zweet en ja ook tranen om de juiste producten te krijgen, de juiste communicatie en de juiste implementatie.

Voor de subsidie is het nodig om je website deels aan te laten sluiten op onderdelen van Bibliotheek.nl. In Overijssel pakken de 25 bibliotheken dat gezamenlijk op met hun sites en bouwen ze voort op eerdere resultaten van Deventer en Enschede.

Daarnaast is het voor de subsidie nodig dat je enkele voorbereidende werkzaamheden uitvoert voor de Nationale BibliotheekCatalogus en het Datawarehouse. Ook dat is voor deze zes gebeurd. Maar dat is uiteraard veel minder zichtbaar

Het nationale leermoment
Toen ik in september 2010 al schreef over deze subsidie, zei ik al dat dit het nodige van de landelijke samenwerking zou vragen. We maken ons onderling afhankelijk, we moeten samen de innovatieagenda gaan bepalen en samen stappen zetten voor een goed beheer. Dat proces is met alle turbulentie die daarbij hoort nu in volle gang. Een proces met veel druk en soms stoom. Ik beschouw dat proces als een collectief en landelijk leermoment. 160 bibliotheekorganisaties, 11 provinciale steunorganisaties en één bibliotheek.nl moeten samen één beweging maken. En ja, dat vergt wel wat training.

Dank, dank, dank!
Ik heb in dit proces makkelijk kletsen. Ik mag af en toe mijn mening geven en nog vaker blij zijn met mooie mensen die dit doen. Ook nu weer tekenden Willard van den Berg, Marc van der Meulen, Diane Berghuis en Marianne Elsjan of Wipper in Overijssel voor de uitvoering. Van de zijde van Bibliotheek.nl was Frank Hepkema regelmatig een steun en toeverlaat. Voor de coördinatie tekenden Erwin Dekker (Blauwe Brug) en Wouter ter Meulen (Bibliotheek.nl). Allen dank!

Daarom hang ik graag vandaag de vlag uit: voor die zes bibliotheken in Overijssel, Bibliotheek.nl en het ministerie van OC&W. Opnieuw een mijlpaaltje en een stap in een proces. Op naar het vervolg!

Foto: Connected door Rent-a-moose

1 opmerking:

Bertil Voogd zei

Ook mijn felicitaties aan de Overijsselse bibliotheken.
Maar natuurlijk ook onze felicitaties aan de provincies die Overijssel al voorgingen: Flevoland, Drenthe en Friesland!