maandag 12 maart 2012

De eerste boetevrije bibliotheek van Nederland!


Op 1 april van dit jaar start Biblioplus met de eerste boetevrije bibliotheken in Nederland. Het zal gaan om de vestigingen Boxmeer en Wanrooij van Biblioplus. En eerlijk gezegd: ik vind het helden bij deze bibliotheek!

In november 2009 schreef ik mijn eerste artikel over het feit dat we maar niks doen aan die boetes. En dat terwijl het bij onze klanten al jaren in de ergernis top-3 staat. Nee, sterker nog: er zijn kinderen in dit land die van hun ouders niet meer naar de bibliotheek mogen vanwege die boetes.

En vanaf 1 april is het dus zover. De helden van Biblioplus starten dan in twee vestigingen zonder boetes. Voor mij reden om contact op te nemen met Biblioplus en te vragen hoe ze het gingen doen. En natuurlijk om te laten blijken dat ik het een fantastische stap vind.

En eerlijk gezegd: hun aanpak met projectleider Ton van Duren ziet er gedegen uit. Er zijn nog steeds uitleentermijnen maar er is geen sanctie op te laat terugbrengen. Ook gaan de tarieven van abonnementen niet omhoog. Men wil een situatie creëren waarin alleen de boetes zijn afgeschaft om zo goed mogelijk te kunnen zien wat dit doet met een bibliotheek.

Cubiss zal zowel vooraf als gedurende het traject diverse onderzoeken doen naar de bevindingen van klanten en medewerkers. Dat betekent dat er voor alle Nederlandse bibliotheken prachtige onderzoeksresultaten zullen zijn.

De pilot loopt van 1 april tot eind van het jaar. Op basis van de uitkomsten zal daarna worden gekeken hoe het beleid wordt voortgezet.

En voordat u er zelf over begint: nee, het is geen grap. Ik wens onze collega's van Biblioplus veel succes en ik ga de resultaten met plezier volgen. En misschien is dit wel het begin van het einde van één van de grootste ergernissen van onze bibliotheekleden.

Afbeelding met dank aan Robert Krom
Daar zijn nog meer bibliotheekwaarschuwingen te vinden.

4 opmerkingen:

MP zei

Yes!! Laten we asjeblieft allemaal onze klanten belonen voor het lenen van veel boeken in plaats van beboeten. Leve de boetevrije bibliotheek! Ben benieuwd naar de resultaten van deze pilot.

Mark Deckers zei

@MP: dank voor je enthousiaste reactie. De resultaten gaan we zeker volgen.

Leo zei

De financiele man van de oba heeft ooit berekend dat de kosten om "boetes"-het woord is er ook niet uit te rammen, spreek dan nog liever van "schulden"of "openstaande bedragen"-te innen, gelijk ligt aan de inkomsten. In ieder geval zijn bij de OBA door invoer van betaalautomaten veel van de verschrikkelijke baliegesprekken weggevallen:"U heeft nog boete, 2 euro 65!" En vul verder zelf maar in.

Mark Deckers zei

@Leo: hij berekende dat het net zoveel kost om te innen..... en hij voerder automaten in. Dat is ook een leuke conclusie.