vrijdag 21 januari 2011

Saxion Innovatielab... the making of

Voor innovatie bestaat geen standaardrecept. Innoveren gaat op vele manieren. Van "Hoe kan sneller mijn boeken opruimen in een kast?" tot "Welke rol gaan apps spelen in de toekomst?". Innovatie kent dus een kortere of langere horizon. De meeste mensen in de bibliotheek zijn bezig met de korte horizon: "hoe verbeter ik mijn huidige processen". Dat is logisch want daar zit nu ook ons meeste werk.

Voor vernieuwingen werken we in Overijssel vooral met ons provinciaal programmateam. Zij kennen massieve implementatietrajecten voor het winkelconcept en solide uitrolpakketten voor bijvoorbeeld Biebsearch voor scholen. En ja, daar ontwikkelen we met dat programmateam ook vrolijk op door. De komende paar jaar hebben we daar echt nog wel onze handen aan vol?

Wie kijkt er naar overmorgen?
Maar dan. Wie kijkt er verder dan de komende paar jaar? Welke ontwikkelingen staan ons over vijf jaar te wachten? En hoe zouden we die ontwikkeling sneller naar ons toe kunnen trekken?

"Hoe ziet over vijf jaar augmented reality eruit?"Wat wordt de opvolger van het e-book?", "wat wordt de opvolger van Spotify?"", "wat wordt de opvolger van Google?", "hoe ziet het web 4.0 eruit?". Dit zijn nou typisch vragen die we willen gaan oppakken in een nieuwe organisatievorm "het innovatielab". In eerste aanleg geïnitieerd door het Stadsarchief & Athenaeumbibliotheek, Saxion Hogeschool en de Overijsselse Bibliotheken. Het is overigens een open model, dus alle partijen die mee willen gaan doen zijn welkom. Het geheel wordt begeleid vanuit het lectoraat van Theo Huibers bij Saxion Hogeschool.



Innovatie van overmorgen, vandaag initiëren
Doel van het innovatielab is om de innovatie van overmorgen vandaag te initiëren. Dat doen we vanuit de trends in de samenleving en we voeren het uit samen met studenten. En we willen het altijd samen doen met minstens één instelling voor publieke informatievoorziening. En daarbij denken we natuurlijk vooral aan openbare bibliotheken.

Open model: iedereen kan meedoen, alle kennis wordt gedeeld
Het innovatielab staat open voor vragen van openbare bibliotheken. Wie nu al denkt: ik heb een interessante opdracht is al van harte welkom. Rondom een opdracht worden studententeams en begeleiders geformeerd. Bibliotheken participeren ook zelf mee in deze teams, werken mee en zullen in aantal gevallen als opdrachtgever fungeren.

We zijn een paar weken op weg. Het is nog zoeken naar de vorm voor iedereen. We zijn begonnen met een aantal kleiner opdrachten en een beperkt aantal studenten. Dat zal de komende tijd groeien.

Eerst staat ons nog een mooie officiële opening te wachten op donderdag 17 februari. Ik ga u in volgende blogs eens vertellen hoe het er voor staat. Een nieuw initiatief, spannend en kijken of we ook nu weer vanuit het niets iets moois kunnen gaan maken.

Wie nu al interesse heeft, kan zich melden via de reactieknop en dan nemen we contact op!

4 opmerkingen:

Nan van Schendel zei

Mooi! Is geen makkelijk traject maar wel lonend. In Gouda werken Streekarchief en Bibliotheek samen met de Haagse Hogeschool aan Laboratorium Waterwolf www.waterwolflab.nl Lectoraat Informatietechnologie en Samenleving en Lectoraat HRM inspireren en werken mee aan thema publieksparticipatie en onze rol daarin. Zullen we 'n keer kennis uitwisselen?

Nan van Schendel

Mark Deckers zei

@Jacqueline: meet you in court ;)
@Nan van Schendel: Dat lijkt me leuk zo'n uitwisseling. En misschien zelfs nog breder op brancheniveau.

Anoniem zei

In Leeuwarden werken we als Openbare Bibliotheek samen met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (Communication & Multimedia Design). Daarnaast doen we momenteel een project met Waag Society (Amsterdam). Zonder samenwerking en kennisdeling kom je er niet.

Mark Deckers zei

@muziekbibliotheek: he, een samenwerking met de waag. Wat houdt dat in?