zondag 28 november 2010

Strijken en de de rol van de buitenspelval


Ik zal u een geheimpje verklappen: ik hou van strijken. Gewoon het strijken van kleren. Het strijken van de was, valt bij mij in de categorie “geluksmomentjes”. Ik heb gemerkt dat dat niet voor alle mensen geldt. Toen ik daar met mijn mannelijke collega’s in de kantine over begon, wist ik niet hoe snel ik dat gesprek moest beëindigen.

Zeggen dat je van strijken houdt is namelijk – zeker onder mannen – geen slimme opmerking. Je ziet de gezichten verstrakken en in hun ogen vallen nog vele andere gedachten te zien: “heeft hij een klantenkaart van de Bodyshop?”, “spreekt hij Frans?”, “is hij donateur van de dierenambulance?” en “zou hij zijn okselharen scheren?” Een volstrekt wantrouwende collega begon mij na deze opmerking te ondervragen over de voetbal en vroeg of ik de “buitenspelval” nog een keer aan hem wilde uitleggen. Het antwoord op die laatste vraag is inderdaad onder mannen het ultieme bewijs of je nog tot hun groep mag behoren.

Kortom, zeggen dat je van strijken houdt, leidt tot een algeheel soort vertwijfeling.

Die voorliefde voor strijken is overigens niet genetisch bepaald. Mijn broer en zus leven namelijk in een volstrekte chaos als het om de was gaat. Mijn zus heeft zelfs een kamer die slechts één keer per week geopend mag worden. In die kamer bevindt zich de was die uit de droger is gehaald en daar op een stapel is gegooid. Eens per week duikt iemand van het gezin van mijn zus die kamer in, pakt zeven onderbroeken en een redelijk aantal kledingsetjes. Dan is het zaak om binnen tien seconden weer vertrokken te zijn uit die kamer. Dat is namelijk de tijd die de stapel onopgeruimde was nodig heeft om te gaan hellen, om vervolgens langzaam maar zeker in stilte om te vallen. Wie op dat moment de kamer verlaten heeft, hoort dan alleen nog een doffe plof van kleren die tegen de deur aan vallen. Wie te laat is, heeft een stapel handdoeken, beddengoed en sokken over zich heen gekregen.

En ik snap het niet. Want strijken is toch heerlijk? Het levert een heel concreet resultaat op: gestreken was. Het is heerlijk overzichtelijk: het is deze stapel en die gaan we strijken. Het heeft ook iets therapeutisch. Je strijkt ergens teder over heen met de beste bedoelingen. Het is bijna een soort strelen. En of het nou gaat om overhemden, broeken, handdoeken of ja zelfs onderbroeken: het gebeurt in alle rust met heel weinig prikkels. Ik laat mijn gedachten gaan en het is bijna meditatief. Strijken als vorm van navelstaren.

Maar goed, ik snap dat ik bij u waarschijnlijk allang over de tolerantiegrens ben gegaan. Ik Google nog maar even naar de site van de KNVB. Ik word morgen namelijk natuurlijk weer ondervraagd over de buitenspelval. Dan kan ik het goede antwoord maar beter kennen.

Foto

14 opmerkingen:

Geesse Goezegat zei

dochedscJe zou zo een rol kunnen spelen bij het cabarettrio: "Niet schieten".
Zij doen ook een wanhopige poging het vrouwelijk element in hun bestaan te vinden (of juist niet), in de show: "Mannen zijn Zeikwijven". Een aanrader!!
groet Geja

Wannabook zei

Strijken is voo rmij een sterk onderontwikkelde vrouwelijke eigenschap (als het al een vrouwelijke eigenschap is). Sinds mijn oudste dochter de deur uit is - en dat is ze al een hele tijd - is strijken in mijn huis een tijdverdrijf dat vooral zo weinig mogelijk en dan nog zo snel mogelijk, onderwijl gemengd met goede muziek of zo, moet gebeuren.

Mark Deckers zei

@Geesse Goezegat: tijdens het schrijven klonk in mijn achterhoofd het nummer: Ik ben een vrouw van Jeroen van Merwijk.
@wannabook: Ik ga deze week bij mijn vrouwelijke collega's maar eens zeggen dat ik van strijk hou. Ik geloof dat ik daar ook geen medestanders ga vinden.

Astrid zei

Nou, dan bevind jij je - met vier vrouwenkledingkasten om je heen - in een waar strijkparadijs. Maar, even onder ons, even eerlijk, onderbroeken... dat meen je toch niet echt hè?
(ps, ik zal je de huishoudtip van dekbedovertrekken over de deur laten drogen niet verklappen, zoveel stof tot meditatie wil ik je niet ontnemen)

Mark Deckers zei

@astrid: inderdaad een strijkparadijs. Je hoeft je dus niet druk te maken over de hangruimte voor dekbebovertrekken. We hebben een fantastisch vide op de tweede etage waar je alle beddengoed kwijt kunt.
Hoezo onderbroeken niet strijken. Ik sta toch met die bout in handen, dus ja kleine moeite. Vooral die met die onderbroeken met lange pijpen.

Astrid zei

sprakeloos...

Adjoa zei

Tutmans

Bas van Houwelingen zei

Toen ik pas huisman was, vond ik strijken ook heerlijk. Ik stond swingend achter de strijkplank. Nu ik het regelmatig doe, vind ik het niet meer zo bijzonder, een klus die nu eenmaal gedaan moet worden. Het nieuwtje is er blijkbaar af. Het is moeilijk om bij steeds weer herhalende werkzaamheden niet in een sleur te vervallen. Ik denk nog weleens met weemoed aan de swingende strijktijd.

Annemarie van Essen zei

Ondergoed tot daar aan toe, maar overhemden en kleding met frutsels...

Strijken is niet mijn grootste hobby, maar het meditatieve begrijp ik weer wel. Ik strijk op zolder en kijk ondertussen via uitzending gemist wat fijne shows ter afleiding. Is ook een 'eigen momentje'. ;)

Mark Deckers zei

@adjoa: Tutmans, inderdaad. So what?
@Bas: Hmmm, wat doe je fout? ;-)
@Essen2punt0: Overhemden, daar is toch niks moeilijks aan? En kleding met frutsels, tja dat is gewoon voorzichtig doen. Mijn strijkplank staat voor het raam en kijkt vanaf de eerste verdieping uit over de straat.

Annemarie van Essen zei

Niks moeilijks aan?! Vouwen, knoopjes die in de weg zitten, kraagjes die opeens anders vallen dan voor mijn strijkbout het onding te lijf ging.

Voorzichtig is niet helemaal mijn manier van strijken. "Actief" is denk ik een betere omschrijving...

Uit het raam kijken is trouwens een bijzonder fijn tijdverdrijf tijdens het strijken. Vooral tijdens mooie zomeravonden waarop de straat gevuld is met spelende kinderen en lawaai het straatbeeld vult. :)

Ilse zei

Net als voetbal is strijken gewoon sport: een overhemd in twee minuten! Wie biedt?

Mark Deckers zei

@Ilse:Strijken een sport? Welnee, het is een kunstvorm! Iets in 2 minuten afraffelen is absoluut uit den boze.... Foei toch.

chenlina zei

ugg sale
mont blanc pens for sale
instyler curling iron
ugg outlet
oakley sunglasses
adidas trainers
nhl jerseys
ray ban sunglasses
ray ban wayfarer
uggs for cheap
chenlina20161006