maandag 8 november 2010
Blind date met Boekenliefde.nl met pespectief op lange relatie
Naar aanleiding van mijn eerdere blogs had de eigenaar van boekenliefde.nl al contact met mij opgenomen. We hadden de afspraak dat als de gelegenheid zich voor zou doen, dat we elkaar zouden treffen. Vrijdagmiddag was het zover. Ik had een afspraak in Gouda. En aansluitend troffen we elkaar als bij een blind date.
Boekenliefde.nl wordt gerund door één persoon: Kees den Boogert. Een fervent boekenliefhebber en in het dagelijks leven adviseur van de minister van Financiën. Specialiteit: inkomensbeleid. In het verleden onder andere gestudeerd aan de TU Delft een daar een passie voor programmeren opgedaan. In het verleden bouwde hij Sinterklaasje.nl. Een site waar jaarlijks 30.000 mensen aan deelnemen. Daar begon hij ooit mee omdat hij het zelf zo lastig vond om lootjes te trekken en om een verlanglijstje bij te houden.
En vanuit die eigen interesse is hij ook begonnen aan Boekenliefde.nl. Hij is lid van de bibliotheek in Den Haag. Hij wilde graag zijn boekenlijst bijhouden en graag een attendering op het inleveren van zijn boeken. Die functies waren in het bibliotheeksysteem van Den Haag niet aanwezig. En daarom bouwde hij het maar zelf. Toen hij dat had, heeft hij dat gedeeld met anderen.
Boekenliefde.nl maakt momenteel een sterke groei door. Momenteel staat de teller op 1.000 deelnemers. De site is een maand in de lucht. Het systeem is eenvoudig opschaalbaar.
Zijn titels komen uit openbare bronnen zoals die van het Centraal Boekhuis. Alle 1,2 miljoen titels die ooit met een ISBN zijn uitgekomen (dat is vanaf begin jaren ’70) zijn op die manier te gebruiken. Daarnaast maakt hij onder andere slim en legaal gebruik van de bestanden van Amazon voor engelse, duitse en franse titels.
Kees den Boogert gaf aan dat hij heel graag deze applicatie wil laten gebruiken door zoveel mogelijk mensen. Hij heeft geen commerciële belangen, wil bibliotheken niet voor de voeten lopen en wil graag samenwerken.
Ik heb hem geadviseerd om het gesprek aan te gaan met Bibliotheek.nl. Volgens mij moet er rondom de Nationale Bibliotheek Catalogus nog een mooie leescommunity ontstaan. Daar lijkt me boekenliefde.nl prima geschikt voor.
Tot slot: mij lijkt het aardig als zo snel mogelijk de Zoek&Boek-bestelknop bij alle titels van Boekenliefde.nl kan worden getoond.
Het was een blind date maar ik zie prima kansen voor een lange relatie. Alles bij elkaar lijkt mij dit een kans voor open doel. Voor bibliotheken, voor klanten en voor bibliotheek.nl. Van mij mag deze ingekopt gaan worden. Ga ik daarna juichen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
De boekenliefde moet ook vanuit de directies van bibliotheken komen. Want alle HKA/ Bicat bibliotheken hebben gewoon de optie om een herinnering aan te zetten. Bibliotheekleden krijgen dan een e-mailtje of smsje (dacht ik) wanneer hun boeken ingeleverd moeten worden. Ik noem dat gewoon "dienstverlening" of een positieve klantbenadering. Maar veel directies zien telaatgelden als een (noodzakelijke) inkomstenbron. Wat mij betreft is dit een negatieve inkomstenbron en kan je beter je richten op positieve inkomstenbronnen. Dus "zet gewoon in dat e-mailtje waarin je mensen attent maakt" dat ze ook lid kunnen worden van "vrienden van de bibliotheek" en vraag om een vrijwillige bijdragen.
Binnen een paar jaar als we allemaal digitaal lenen hebben we geen fysieke boeken meer terug te brengen en is het geheel probleem uit de lucht. We hebben dan wel positieve inkomsten nodig, laten we er in 2010 er mee beginnen.
Leuk, enthousiast verhaal! Bedankt Mark dat je deze Blind Date bent aangegaan en dat met ons deelt. Dit biedt zeker perspectief.
@idealewebsite: goed idee, een positieve inkomstenbron...
@jantebokkel: dank voor je complimenten.
Een reactie posten