maandag 1 november 2010

Een in te lossen belofte

U had nog wat van mij tegoed. Bij de opening van de website in Deventer meldde ik dat ik nog een keer inhoudelijk zou terugkomen op de opbouw van de site. Die belofte kom ik nog graag na.

Wat er nu in zit

Modulaire opbouw
De website die werkt op het open source pakket Joomla! bestaat uit een template met modules. Die modules kunnen aan en uit gezet worden. De modules kunnen tevens op verschillende themasites geplaatst worden. En zijn dus herbruikbaar en doorplaatsbaar.

Module actueel
Dit weekend overleed Harry Mulisch. Alle webbeheerders van bibliotheken hebben dit weekend denk ik gewerkt. Kijk naar de site van Deventer (zie ook afbeelding) en ontdek welke prachtige module er is om iets uit te lichten dat nu in de belangstelling staat. Binnen de huidige structuur is zo'n module eenvoudig door te zetten.

Module Etalage
In Overijssel werken met het winkelconcept. Dat betekent dat we ervoor kiezen om in alle vestigingen, dus ook de digitale vestiging, klanten te verrassen en te verleiden. Ook op de startpagina willen we dus graag dat onze gebruikers geconfronteerd worden met onze media. De etalagemodule hadden we al langer, is volledig geautomatiseerd en draait zeer naar tevredenheid. Onze leners waarderen dit zeer zo blijkt uit de statistieken. Deze module kunnen we aanpassen naar behoefte. En ik vermoed dat we hier nog allerlei andere functies achter gaan krijgen.

En dan nog dit
Daarnaast denk ik dat de zoekfunctie nu veel beter is dan in onze eerder versies. Ja, wel gewoon terug naar de Aquabrowser maar overzichtelijker dan onze vorige versies. En dan sta ik nog niet stil bij de actueelbannercaroussel. Een leuke functionaliteit waar we overigens ook nog wel een beetje mee stoeien.

Wat nog komt
De modulaire opbouw is eenvoudig door te zetten naar een widgetstructuur. Niet elke module leent zich daarvoor maar we gaan ons best doen. Daarnaast is het mogelijk om widgets of modules te vullen met ketenpartners. Denk bijvoorbeeld aan een module rond muziek, jeugdliteratuur of literair nieuws. Met verschillende widgets en modules zullen er themasites komen. Voor dit jaar wordt bijvoorbeeld nog themasite voor de jeugd verwacht.

De genoemde widgets zullen uiteraard gekoppeld zijn aan de widgetstore van Bibliotheek.nl.

Daarnaast lopen we mee in de testtrajecten van de nationale bibliotheekcatalogus. Ik vewacht dat er op niet al te lang termijn ook hier eerste testwidgets beschikbaar gaan komen. Ik verwacht overigens niet dat die heel snel onze complete zoekstructuur zullen overnemen. Maar uittesten en beginnen met inzetten op die plekken waar het kan, lijkt me zeker zinvol.

Hoe White Label is White Label?
Tot slot moet me nog wel wat van het hart. Ja, dit is een eerste white label website. Maar eerlijk is eerlijk: het is zo white label als het op dit moment kan zijn. En daarbij kunnen we twee kanten op: het glas is half vol of het glas is half leeg.

Nee, er is nog geen servicebus naar allerlei systemen. Nee, hij is nog niet in 3- of 4-koloms. Nee, er is nog geen widgetstore. Nee, er is nog geen Nationale Bibliotheek Catalogus. Dat is half leeg. Maar weet dat we met ons team dicht op het landelijke team zitten en dat we hier snel zullen schakelen.

Aan de andere kant: Ja, de voorkant is netjes gelijk getrokken. Ja, deze past goed bij het winkelconcept. Ja, deze opbouw is voor veel bibliotheken goed te gebruiken. Ja, de landelijke huisstijl zit er in. Ja, het is een open source pakket en modulair opgebouwd. Ja, er komen nog widgets. Ja, er komt een koppeling met servicebus en nationale bibliotheekcatalogus. En ja, met een doorgaande ontwikkellijn waarvan we weten dat veel bibliotheken mee zullen doen. Dat is half vol.

Op 9 en 10 december ga ik dat half volle glas met plezier heffen in Maastricht. En ik roep erbij: op naar dat volle glas.

Geen opmerkingen: