maandag 29 november 2010

Officiële afsluiting Week van de Mediawijsheid door de heer Van Swelmen


De week van de mediawijsheid. Natuurlijk een belangrijk thema voor openbare bibliotheken. Want bibliotheken zijn natuurlijk prachtige locaties om om te leren gaan met al die nieuwe media. Het is dus ook niet verwonderlijk dat de erudiete directeur van de Bibliotheek van Oppendam, de heer Van Swelmen, zijn licht mag laten schijnen over dat gebeuren.

Wij geven u hier dan ook de woorden van de heer Van Swelmen zoals uitgesproken bij de officiële afsluiting week van de mediawijsheid in Oppendam.

Geachte aanwezigen,
Het doet mij deugd om als directeur van de Bibliotheek in Oppendam de week van de mediawijsheid af te sluiten in ons mooie plaatsje.

Want ik zeg u: internet is een grote zegen voor ons mooie plaatsje. Want Googlet u maar eens op internet naar Oppendam en u zult zien: we staan op de kaart. En ik kan u vertellen: dat was twee jaar geleden echt wel anders. Twee jaar geleden kon u zoeken op Google wat u wilde, maar dan vond u niks. Noppes, nul, nada. En uit eigen ervaring kan ik u vertellen: wat niet op internet zit, bestaat niet. Kunt u nog zo mooi wonen, kunt u nog zo’n mooie baan hebben, wat niet op internet zit, telt niet meer mee.

Zoals u weet zit ik al geruime tijd op Twitter. Ook heb ik een profiel op Facebook en Linkedin. En sinds kort maak ik ook deel uit van de internetcommunity Bibliotheek 2.0.

U begrijpt, ik ben voor velen een veel toegankelijker mens geworden. Vroeger durfden maar weinigen mij aan te spreken. Als ik een kamer binnenkom, zag ik aan de gezichten dat ze dachten “oooh, daar komt de heer Van Swelmen binnen”.

De drempel op internet is veel kleiner. En dus stromen mijn vrienden toe op internet. Van heinde en ver. Heel vaak van mensen die ik eigenlijk niet eens ken.

En dan denk ik wel eens: zouden al die mensen nou echt bestaan, of wordt ik gewoon in het ootje genomen door iemand?

Maar ach, wat zit ik toch te somberen. Een vriend is een vriend. En om die reden sluit ik dan ook de week van de mediawijsheid af. Het was een feest.

Dankuwel.

Geen opmerkingen: