donderdag 25 november 2010

De somberste momenten van een optimist...

Knooppunt

U kent mij als optimist. In het vorige artikel kraaide ik nog van plezier over de resultaten in Overijssel en in het bijzonder in Zwolle. Maar soms overvalt mij ook een somberheid. En ik weet niet precies waar het zit. Maar ik neem u maar eens mee op mijn reis door mijn gedachten. En dat ik doe ik aan de hand van drie recente waarnemingen.

Waarneming 1: Schrijverdezes
De afgelopen week las ik het blog van Schrijverdezes. Het blog is officieel gestopt maar zo af en toe sijpelen er nog wat officieuze berichten naar buiten. De schrijfster heeft het in één van haar laatste artikelen over de schoonheid van literatuur, over het ervaren van de schoonheid en het daarover delen. En dat we dat eigenlijk zo weinig meer doen: onze passies overdragen. Eigenlijk zegt ze dat we te technocratisch zijn geworden: leeskilometers maken, marketingstrategieën, allianties aangaan, apps maken. Middelen die tot doel verheven worden. Dat soort dingen. Ergens raakt ze een vonkje in mij.

Waarneming 2: 9-en-10-december-stress
Om mij heen zijn heel veel mensen bezig met een grote bibliotheek2daagse op 9 en 10 december in Maastricht. In de volksmond praten wij over 9-en-10-december-stress. Iedereen is zo druk met zijn eigen ding dat het bijna onmogelijk is om verder nog iets met elkaar te regelen. Alles moet af: widgets, koppelingen, overeenkomsten, stands en flyers. Alles wordt nog eens opgepoetst. En natuurlijk vind ik het prachtig dat we straks twee mooie dagen hebben. Maar is dit het nou?

Waarneming 3: Daaaaag bibliotheekwerk!
Al eerder schreef ik over boekenliefde.nl. Een initiatief van Kees den Boogert, een aardige en handige jongen met het hart op de juiste plaats. Een liefhebber van literatuur. Afgelopen week las ik op het blog van Edwin Mijnsbergen dat er nu ook een initiatief is voor een App op de Ipad. Gebouwd door weer een andere aardige jongen Hans Pinckaers. Op bibliotheek20 liet hij een prikkelende reactie achter. Hans is tweedejaars geneeskunde, 19 jaar. In korte tijd constateer ik dat een aantal keer wildvreemde externe partijen gewoon aan de voorkant van onze innovatie meedoen? Het verbaast me niet, maar het zet me wel aan het denken. En ik merk dat het iets met me doet.

En zo dwarrelende die gedachten door mijn hoofd. De schoonheid van literatuur, de drukte van ons eigen wereldje en jonge gasten die aan de voorkant van onze innovatie sleutelen.

Ik twijfel er niet aan dat wat wij doen goed is, maar…

Iets zegt mij dat er iets wezenlijks aan het veranderen is
Er is een stemmetje dat zegt dat we een knooppunt naderen.
Dat stemmetje zegt dat ik er ook zelf net een slagje naast zit.
Dat er zowel persoonlijk als in de branche nog een energielek zit.

Wat zegt uw stemmetje?

Ik klap mijn laptop maar weer dicht, zet een mooie cappucino en pak dat mooie boek maar weer eens op.

16 opmerkingen:

Unknown zei

Vraag me niet waarom, maar ik ben dol op sombere momenten van optimisten.

Het is belangrijk dat je blijft geloven in de dingen die je doet, maar minstens net zo belangrijk is de relativering.

Ik zie momenteel wel veel mensen dat mooie boek weer oppakken trouwens. Misschien een teken aan de wand, maar toch vind ik het een goede zaak.

Mijn stemmetje zegt heel vaak dat er iets wringt. Daar wil ik me niet door laten ontwrichten...maar er niet naar luisteren is ook geen optie. Dan loop je later alsnog tegen de lamp.

Jos Quaedvlieg zei

Boeken zijn een mooi bezit (ook al heb je ze eventueel geleend bij de bibliotheek). Toch kan ik ook genieten van een e-book.
Vooral als er extra zaken aan zijn toegevoegd zoals een link met een bijpassende video of een interactieve voetnoot kan een meerwaarde zijn,
die je kunt vergelijken met een pop-up boek voor kinderen. Het geeft een extra dimensie; verrassend en sprankelend.

Ok je hebt een e-reader, smartphone of een tablet nodig met goede batterijen, maar dan heb heb je ook wat.
Boeken zullen blijven, net als lp's en pc's met 5 inch schijfjes; meer en meer in de zijlijn en als antiquariaat.

Het draait uiteindelijk om het idee wat de auteur wil overbrengen: of dat nu via een boek, een website, een video of via een audio-boek of e-book is.
Het gaat de inhoud niet om de vorm.

Mark Deckers zei

@Edwin: wel laten wringen, niet laten ontwrichten. Zo denk ik er ook over. Niet ontkennen, wel een plek geven. En ik ben blij dat ik je blij heb kunnen maken met mijn somberheid ;-)

@Jos: Oh ironie, Mijn laatste zinnetje: en ik pak mijn boek weer op, heeft niks te maken met mijn voorkeur voor de vorm boek. Louter dat ik die literatuur weer wilde voelen. De schoonheid dus tegenover alle drukte en gedoe. En dan sluit ik me bij je aan: het gaat om de inhoud en niet om de vorm.

Leeskringenoverijssel zei

Aansluitend op waarneming 1en 2: lees het boek Stil de tijd van Joke Hermsen, en lees het verslag van 40 jaar leeskringen van de NBvP-Vrouwen van Nu (Plattelandsvrouwen) op mijn weblog. Leeskringen groeien en bloeien, zij hoeven niet te innoveren, een geruststellend idee. Zij nemen de tijd om een boek te lezen, en het verhaal achter het verhaal samen te ontdekken en de schoonheid te ervaren. Ook hier nemen andere partijen het over, kijk naar de leeskringen van Senia. Door gebrek aan landelijke samenwerking verliezen de bibliotheken ook hier terrein.

Karin Barth zei

Zo Mark, even gesipt en met beide benen op de grond, nu is het weer tijd voor nieuw optimisme! Realistisch zijn is goed, maar laat je niet meesleuren ;)
Dat hebben we wel nodig hoor, een paar grote optimisten.

Gisterenavond gaf Jos D. een presentatie voor de gemeenteraad over de nieuwbouw en een van de raadsleden gaf aan hoezeer hij het optimisme en positieve geluid waardeerde, zeker in deze tijd.

En over die 2e jaars geneeskunde. Natuurlijk is het irritant dat iemand zoíets even maakt terwijl er in onze sector eerst plannen over geschreven moeten worden, haalbaarheidsonderzoeken, tot in de details wordt alles eerst uitgeplozen en het oordeel van allerlei stuurgroepen en commissies wordt gevraagd.

Als iemand van buiten de sector dan iets maakt waar we goed gebruik van kunnen maken moeten we daar maar gewoon blij om zijn denk ik :) Koop de gebruiksrechten en perfectioneer het product zou ik zeggen.

Unknown zei

Tja volgens mij hebben wij als bibliotheeksector te maken met verschillende "disruptive innovations".

Nieuwe technische ontwikkelingen waarop wij te laat met een antwoord komen (internet als concurent van de informatiefunctie) of nog geen antwoord duidelijk antwoord op hebben (mobiele apparatuur zoals smartphones, iPads en e-readers) etc etc..

Wat ontbreekt om hier een antwoord op te kunnen geven is volgens mij echte samenwerking tussen bibliotheken, PSO's, VOB, SIOB, Bibliotheek.nl. Het echt toewerken aan een gezamelijke duidelijke visie (duidelijker dan de agenda van de toekomst). Een samenwerking waarbij men elkaar vertrouwd, risico's wil lopen, elkaar ondersteund en echt stappen wil maken.

Wij kunnen als sector volgens mij een heel grote vuist maken om alle ontwikkelingen binnen onze sector op en aan te pakken. Maar dan moeten wij onze werkwijze wel aanpassen en echt samenwerken.

Mark Deckers zei

@leeskringenoverijssel: hup met de leeskringen!
@Karin Barth: aan enthousiasme geen gebrek. Enthousiasme moet gekoppeld blijven aan de inhoud en niet aan alle "gedoe".
@Jeroen: ik ben ervan overtuigd dat iedereen met goede wil samenwerkt. Alleen soms bekruipt mij de twijfel dat we het allemaal te ingewikkeld hebben gemaakt....

Zomer65 zei

als je niet twijfelt leer je nooit wat, als je altijd denkt dat je op het juiste pad loopt verdwaal je hopeloos. Altijd twijfelen en altijd denken dat het wel goed komt.. volgens mij een goed recept vernieuwingen

Mark Deckers zei

@Zomer65: Twijfel als elementaire vorm van leren. Yes, ik haak weer aan!

Festina Lente zei

Blij om te lezen dat je ook maar een mens bent!:-)

Mark Deckers zei

@Festina: laat ik daar nou nooit aan getwijfeld hebben... ;-)

schrijverdezes zei

Weet je, ik had graag meegedacht over de toekomst en ben zelfs jarenlang heel optimistisch geweest over de mogelijkheid de bibliotheek iets sociaal-relevants te laten zijn of in elk geval te laten worden, maar helaas worden mensen (zoals ik) die 'gewoon' collecties maken (en dat nog ontzettend leuk vinden ook, wat helemáál verdacht is) gezien als een rem op de vooruitgang.
En toen ik het stukje waar jij naar verwijst schreef wist ik nog niet eens (al vreesde ik er al wel voor) wat ik nu weet: ontslagen (en met mij minstens 9 anderen).
Het geld gaat o.a. naar marketing en ICT, want vooruitgang moet er zijn nietwaar.
Ik besef dat dit een beetje een zuur stukje is en erg dankbaar voor je verwijzing (die toch als een eer te beschouwen is) lijk ik dus niet, maar dat is schijn hoor ;-)

Mark Deckers zei

@ v/h Schrijverdezes: Dank voor je reactie. Ik vind het knap hoe je reageert. En nee, ik beschouw het niet als een zuur stukje. Jouw blogbericht was voor mij een opmerking die me aan het denken zette. Die je doet afvragen: zijn we wel op de juiste weg bezig? In mijn overtuiging blijft een bibliotheek een bibliotheek. Dat de maatschappij verandert en daarmee de rol van de bibliotheek is voor ons beiden evident. Aandacht voor marketing en ICT moet gekoppeld zijn aan die maatschappelijke rol. Anders wordt het middel een doel op zich. En naar mijn menig is er geen nieuwe bibliotheek zonder die oude kern: mensen (helpen) toegang te hebben tot kennis en informatie. Het doet me verdriet te lezen dat je ontslagen wordt en kan me je gevoelens goed voorstellen. En knap dat je daarin nog steeds de nuance zoekt. Het woordje dank is voor mij dan ook geen loze kreet maar één die uit het hart komt. Succes en sterkte de komende tijd.

schrijverdezes zei

Dankjewel. De nuance ligt me wel geloof ik, maar het zijn soms de verkeerde nuances op de verkeerde plaats ;-)
Met mij moeten er negen anderen uit en weer anderen moeten vervolgens 'ons' werk gaan doen, althans wat daar nog van blijft bestaan. Volgens het boekje nl. 'voor 70% in 3 maanden te leren'.
Vanmorgen dacht ik: waarom toch een 'week van de mediawijsheid'? Een 'week van de wíjsheid', daar zijn we aan toe.
Groet, de schim van schrvrdzs

Wim Keizer zei

Mark, de combinatie van deze bijdrage en je vorige geeft me als geboren en getogen Dalfsenaar in elk geval het optimistische gevoel dat het openbare bibliotheekwerk in de provincie Overijssel nog zal bestaan als het in de rest van Nederland al verdwenen is.
Of het op de lange duur in Overijssel ook zal verdwijnen? Ik weet het niet, maar ik geloof dat het Keynes was die zei: op de lange duur zijn we allemaal dood, dus wie dan leeft wie dan zorgt.

Mark Deckers zei

@Wim Keizer: aangezien ik in een leeftijdscategorie val die in ieder geval nog heeeeeel lang moet werken voor een mogelijk pensioen, ben ik toch blij met je opmerking. Zie trouwens uit naar je digitale Bibliotheekblad. Leuk!