zaterdag 9 oktober 2010

Misschien wel de slimste gast bij Bibnet : deel 4 en slot

Vandaag ga ik nog één keer in op mijn bezoek aan Bibnet. En ditmaal gaat het over misschien wel de slimste gast van Bibnet: Rosemie Callewaert.

Gezamenlijke kracht
Rosemie is verantwoordelijk voor de opzet van bibliotheekportalen. Net zoals in Nederland vogelde elke bibliotheek in Vlaanderen dit tot voor kort zelf uit. Overal zag het er dus anders uit en overal was het aanbod ook anders. En als je eens wat nieuws wilde toevoegen, tja, dan moest dat natuurlijk overal op een andere manier. In Vlaanderen heeft men ervoor gekozen om soortgelijke bibliotheekportalen te maken. Provinciale catalogi werden samengevoegd onder de aquabrowser en op identieke wijze doorzoekbaar. Als er nu iets nieuws moet worden toegevoegd kan dat snel geregeld worden voor alle bibliotheken. Het is dan ook niet gek dat in Vlaanderen nu ook de roep ontstaat om gezamenlijk content in te kopen.

Lokale bibliotheek centraal
Maar met een gezamenlijk verhaal ben je er niet. De lokale bibliotheek is een belangrijk uitgangspunt. Het bibliotheekportaal wordt dus altijd vertaald naar de eigen bibliotheek. Het lijkt een beetje op alle Aquabrowserskins die wij in Overijssel gebruiken. De provincies Antwerpen en West-Vlaanderen worden op dit moment uitgerold. In de verwachting dat daarna de andere provincies mee gaan doen.

Wat ik sterk vind aan dit verhaal is dat het Vlaamse beleid zo sterk verknoopt wordt met het lokale beleid. Wat op Vlaams niveau bedacht wordt, is op die manier snel lokaal beschikbaar. Ik heb het gevoel dat die keten in Nederland nog wat langer is.

En waar zit de geïnteresseerde burger?
Prachtig, hoor ik u denken. Hebben ze leuk gedaan. Maar hebben ze ook gedacht aan al die geïnteresseerde burgers die gewoon lekker googlen in plaats van die fijne zoekmachine van de bibliotheek te gebruiken?

Tja, hier hebt u misschien een punt. De Vlamingen hebben – evenals de Nederlanders hoor – nog geen open index die door Google meegenomen kan worden.

Toch staan ze zeker niet met lege handen. Ze hebben namelijk een slimme truc toegepast. Wie bijvoorbeeld zoekt in google.be op de schrijver Tom Lanoye vindt op de eerste pagina toch maar mooi de bibliotheek. Dat hebben ze gedaan door gebruik te maken van schrijverdossiers die rijk gemetadateerd zijn. En dus goed gevonden worden door Google. Van daaruit worden zoekers doorgeleid naar de Vlaamse bibliotheken.

Obvious web 2.0”
Zo’n slimme oplossing voor zoeken in Google vind ik kenmerkend voor Bibnet. Ze zijn sterk in het gebruik maken van beschikbare web2.0-toepassingen. Toepassingen die niet duur zijn en waar geen ingewikkelde invoering voor nodig is.

Zo kunnen ook zeggen dat alle boeken zijn voorzien van geotagging. Die zijn dus terug te vinden in Googlemaps. Dat hebben ze gedaan door de alle bibliotheken te voorzien van een Googlemapslocatie. Wie vervolgens de catalogus koppelt aan die locatie, heeft alle boeken voorzien van geotags. Dat vind ik nou met slim handelen!

De slimste gast, is het sterkste team
Zo kunnen we veel leren van de Vlamingen. Wat mij bij blijft is dat ze een duidelijke visie en uitvoeringstrategie hebben. Ze durven centraal te organiseren wat centraal moet gebeuren. Maar tegelijkertijd blijven ze voldoende dicht bij de lokale bibliotheek. En tot slot maken ze gewoon uitermate slim gebruik van web2.0-toepassingen die er al zijn.

Rosemie is een slimme gast. De slimste gast, is echter niet een persoon, maar het team dat daar aan het werk is. Met een duidelijk doel en met gevoel voor de bibliotheken. Je kunt zien dat de mensen elkaar goed aanvullen. Een mooi samenspel tussen Bibnet en lokale bibliotheken. Het was een genot om zo een dag mee te kijken. Voldoende om over na te denken en leuk om contact te houden.

4 opmerkingen:

sonar71 zei

Ik kan dit enkel volmondig bijtreden maar wil benadrukken om ook de Provincies en hun Streekgericht Bibliotheekbeleid niet te vergeten in dit geheel. Zij werken al jaren hard aan de provinciale catalogi en legden zo de basis voor het project van de bibliotheekportalen. Door de kannis van de slimme gasten :-) van Bibnet te bundelen met de slimme gasten van de Provincies wordt dat team alsmaar groter! Gegroet Nederlandse en Vlaamse collega's.

Mark Deckers zei

@sonar71: Dank voor je reactie en aanvulling. Een dag in Vlaanderen is te kort om te zien, wie nu allemaal een bijdrage heeft geleverd. Zelf ben ik iemand die werkt voor een provincie. Ik weet dus zelf als geen ander hoe belangrijk het is dat zowel gemeenten, provincies als federale of rijksoverheid goed met elkaar samenwerken.

bibnetvibes zei

In de loop van 2011 komen er nog 2 provincies onder de paraplu van de rijke bibportalen. Ik kijk al uit naar de mobiele bibportalen in.... Toch praktisch om je bib bij je te kunnen dragen. Je bib in je pocket.
@sonar71 @MarkDeckers We zijn goe bezig of vergis ik mij?

Mark Deckers zei

@bibnetvibes Goe bezig! Zeker en vast.