maandag 16 augustus 2010

Het instituut voor briljante mislukkingen
Failure is an option. Zou dat uw slogan kunnen zijn? Meer een slogan voor losers, toch? Het is de slogan van het instituut voor briljante mislukkingen. Het wat?

Inderdaad, het instituut voor briljante mislukkingen. Het bestaat echt. Via mijn contacten met Marc Heleven kwam ik dit instituut op het spoor. En om eerlijk te zijn: ik vind het een prachtig initiatief. Want gaat u het volgende eens bij u zelf na: wanneer leerde u het meest van een situatie? Was dat niet toen u iets fout deed? Fouten maken is een snelle manier van leren. En een hele goede. Leren van eigen fouten is vaak een betere leermethode dan een hoorcollege volgen of een practicum uitvoeren.

Het instituut voor briljante mislukkingen is een initiatief van Dialogues House. Als ik het goed begrijp is dat een soort denktank die zich buigt over maatschappelijk en economische vraagstukken. Ziet er leuk uit en interessant om eens verder naar te kijken. Op mijn To-do-lijstje dus.

Eh, maar gefinancieerd door ABN-AMRO. Tja, een inistituut voor briljante mislukkingen tijdens de financiële crisis laten betalen door een bank. Dat vind ik weer een grap in een grap.

Maar denk er nog eens over als u weer eens een kapitale fout maakt: "dit was weer een prima leermoment". Failure is an option.

8 opmerkingen:

Zomer65 zei

het vergt zo ongelooflijk veel doorzettingsvermogen en 'guts' om te durven falen. Bij de presentatie van ons nieuwe beleidsplan kwam er vanuit de medewerkers de opmerking dat het zeker niet de bedoeling was dat er wat projecten zouden mislukken, dat zou toch wel doodzonde zijn. En ik maar zeggen dat je als je iets wilt leren, je bijna vanzelf missers maakt, omdat als je aan de veilige kant blijft je nooit wat leert. (Over fouten maken gesproken ;-)!)
En toch zit het zo in onze cultuur in, altijd op zoek naar een fout, liefst nog naar een schuldige als er dingen niet bereikt zijn.
En het gaat er niet om dat je alles met de mantel der liefde toedekt als dingen niet lopen zoals je bedacht had, het gaat er om wat je er van leert. Maar ja, dat hoef ik jou niet te zeggen LOL

Bas van Houwelingen zei

Faalangst kan sterk aanwezig zijn in een organisatie waar je direct wordt afgerekend op het resultaat. De bibliotheek ken ik niet als een dergelijke organisatie, eerder als te afwachtend, rustig voortkabbelend en je vooral niet té druk maken. Beetje actiever zou wel wenselijk zijn, geloof ik. Dat betekent ook meer fouten maken, maar dat is inderdaad geen probleem zolang we maar blijven verbeteren.

Mark Deckers zei

@zomer65 en @bas: wie nooit iets doet, maakt nooit iets mee, zong Rick de Leeuw ooit. ABN/AMRO had jaren geleden een advertentie: je eerste fout vergeet je nooit. Met daarbij een foto van een geldbiljet dat door de versnipperaar ging. Waarom ik dat nog weet? Omdat een naaste collega deze advertentie kreeg van haar baas na een foutje waar ze veel van geleerd had. Failure as an option.

geny zei

"van proberen kun je leren" zei de juf op de basisschool altijd tegen mijn jongste dochter. Wijze uitspraak hé!

Mark Deckers zei

@geny: dat zei ik ook altijd tegen mijn vader als ik kattekwaad had uitgehaald.... wijze uitspraak he! :-)

jaspar zei

leuk dat jullie zo enthousiast zijn. Voel je vrij om eens langs te komen bij het Dialogues House, waar inderdaad een actieve en ondernemende denktank zit, die wel van een grap houdt (met een serieuze ondertoon)...;-)

Jaspar Roos

Mark Deckers zei

@Jaspar: die handschoen pakken we op. We gaan je opzoeken!

chenlina zei

ugg sale
mont blanc pens for sale
instyler curling iron
ugg outlet
oakley sunglasses
adidas trainers
nhl jerseys
ray ban sunglasses
ray ban wayfarer
uggs for cheap
chenlina20161006