zondag 22 augustus 2010

Het overlijden van Prof. Dr. Knoikl

U ziet hier de overlijdensadvertentie van onze dierbare Prof. Dr. Knoikl. Velen zullen hem herinneren als een markant figuur en als één van mijn alter ego's. Hij overlijdt op maandag 26 februari 2052. De overlijdensadvertentie komt van de discutabele site www.sterfdatum.nl

Ik heb mijn eigen gegevens ingevoerd. En zoals u kunt zien: volgens deze site overlijd ik op maandag 26 februari 2052. Nog 15.131 dagen te gaan. Net niet 81 geworden.

De site sterfdatum.nl speelt berekent op basis van een aantal kenmerken en uitgaande van de gemiddelde leeftijd wanneer iemand overlijdt. Nieuwsgierig als we zijn naar de toekomst vullen we achteloos dit soort formuliertjes in.

Wat schetst echter mijn verbazing: de gegevens worden bewaard en getoond aan derden. Hoewel de site nadrukkelijk aangeeft dat je alleen iemand op moet geven die nadrukkelijk toestemming geeft, blijft het bijzonder. Want wie googlet op Prof. Knoikl vindt onder andere deze pagina van sterfdatum.nl

Op internet tref je dan ook artikelen aan van mensen die zelfs procederen tegen sterfdatum.nl omdat hun gegevens maar niet verwijderd worden. Lees bijvoorbeeld het blog van internetjurist Arnoud Engelfriet en de reacties die erbij staan. Overigens, Prof. Knoikl is al weer verwijderd. Dus ik deel deze ervaringen niet.

Ik snap de nieuwsgierigheid voor dit soort sites. Die herken ik bij me zelf. En tja, dan staat er dat ik statistisch gezien 80 jaar ga worden. Stiekem had ik gehoopt nog veel ouder te worden. En om je heen zie je mensen ziek worden en te vroeg overlijden. Ergens klopt er iets niet met deze site en/of met mijn nieuwsgierigheid. Maar ik krijg er de vinger maar niet op gelegd.

6 opmerkingen:

Zomer65 zei

Volgens mij is er niks mis met jou gevoel/nieuwsgierigheid. Ik vergelijk het maar met een zere kies in je mond. Je hebt steeds de neiging om er met je tong langs te gaan, en ja elke keer doet dat weer zeer. Zo is het volgens mij ook dit soort sites, ff een beetje gechargeerd door geredeneerd. Je bent geinteresseerd, gebiologeerd misschien wel... wat zou er nou voor mij uit komen? Of voor die en die? Ieder mens heeft volgens mij van dit soort fascinaties, al dan niet rondom de dood.
Zoals een goede vriendin mij zei naar aanleiding van het overlijden van haar man, in haar armen: "Het is een mysterie, die laatste ademhaling, je denkt dat er nog één komt, die komt niet, en dan ineens kijk je naar hem, en je ziet, hij is dood. De ziel is er uit, het is alleen nog maar een omhulsel."

Mark Deckers zei

@zomer65: elke verwijzing naar tandartsonderwerpen liggen altijd gevoelig bij mij ;-). De crux zit volgens mij ook dat er geen gemiddeld leven bestaat. Evenmin als een eerlijk leven: aardige mensen leven niet langer. En dat je dan zelf wel oud wilt worden terwijl je iemand die ziek is, geen dag extra kunt geven. Zoiets.

Bas van Houwelingen zei

Je nieuwsgierigheid is denk ik je levenslust. Stiekem had je gehoopt dat de site je nog een veel langer leven zou voorspellen. Zolang we nog een beetje plezier in ons leven hebben willen we niet dood. Dat is denk ik waar je naar op zoek bent als je zo'n site bezoekt: een bevestiging dat je voorlopig nog tijd van leven hebt. Ben wel nieuwsgierig hoe mensen reageren als ze maar een kort leven voorspeld wordt. Gaan ze dan anders leven?

Mark Deckers zei

@bas: statistisch gezien is het mogelijk dat de site al aangeeft dat je dood had moeten zijn. Dat gebeurt als je echt heel oud bent en al ver boven het gemiddelde zit. Voor de reste rekent ie met gemiddelden. Van de zelfde makers is er overigens een site: "waaraan ga ik dood". Die site heb ik niet geprobeerd en ik wens het ook niet te weten.

Cecile zei

Zaterdag 02 januari 2065, wanneer ik 83,5 ben. Ik ben allang happy want een handlezer voorspelde mij ooit dat ik oud, maar niet 80 zou worden :)Opsteker van de dag ;p

Mark Deckers zei

@cecile: Ik moet me helaas afmelden. Ik ben die datum verhinderd.