dinsdag 2 februari 2010

Jaap de Mare komt Biebsearch versterken

In de afgelopen tijd had ik al veel geschreven over de masterclass van Biebsearch. Een mooi project dat mogelijk is gemaakt door het ministerie van OC&W. Annemarie van Essen - u allen wel bekend - gaat daar als projectleider de komende maanden hard aan trekken.

Er was echter nog een Biebsearchproject dat voor subsidie in aanmerking komt. En dat traject wilde ik nu maar eens wat meer in het zonnetje zetten.

Technische doorontwikkeling
Biebsearch leunt zwaar op een aantal technische oplossingen. Die oplossingen zijn gebaseerd op de ICT-infrastructuur van bibliotheken. Doordat we steeds meer doorontwikkelen raken we ook steeds vaker de ICT-infrastructuur van de scholen. Het lijkt bijvoorbeeld logisch dat wanneer je inlogt op het intranet van een school, je ook gelijk ingelogd bent bij je bibliotheek en bij je databanken. Of kunnen we onze zoekmachine geschikt maken voor aansluiting op onderwijsbronnen zoals Edurep of databanken van het ontwikkelcentrum.

Net zoals we in bibliotheken proberen standaarden af te spreken, zo gebeurt dat ook in het onderwijs. Het lijkt dan ook logisch om met Biebsearch aan te sluiten op die standaarden. Maar welke standaarden moet je volgen? En wie kan de deuren openen bij al die partijen?

Daar was dus een plan voor. Als u klikt op de link kunt u het originele projectplan downloaden.

Jaap de Mare
Cruciaal in dit soort trajecten zijn de mensen. Van de zijde van Biebsearch zal Marcel Mentink hier als een soort assistent-projectleider gaan functioneren. Marcel heeft zo ongeveer alle Biebsearch-zoekmachines gebouwd en heeft hele ruime ervaring op ICT-gebied in bibliotheken.

De projectleider zal Jaap de Mare (zie foto) worden. Jaap de Mare (51) is principal adviseur bij M&I/Partners. Hij heeft een brede ervaring, de laatste jaren vooral in de MBO-sector. Zo was hij in 2009 ad interim dagelijks voorzitter van ROC-i-partners (intussen opgegaan in saMBO~ICT), de netwerkorganisatie op het gebied van ICT in het MBO. In de jaren daarvoor was hij informatiemanager van het ROC van Amsterdam.

Jaap zal dit Biebsearchproject voor zijn rekening nemen. En daar wensen we hem veel succes bij.

Onze verwachting is dat we dit najaar met onderwijsorganisaties al wel eens flinke doorbraken konden hebben bereikt in de infrastructuur. Dingen die we tot nu toe niet voor mogelijk hielden. Zo genoeg verwachtingen geschept. Aan de bak!

2 opmerkingen:

steenwijk23 zei

even flauw misschien hoor Marc :maar wanneer komen jullie nu in Steenwijk? ;(

Mark Deckers zei

@steenwijk23: ik deed gisteren bij de directies in overijssel een oproep om met nieuwe scholen te starten. Laat Hans maar even contact opnemen. Dank!