zaterdag 20 februari 2010

De dodelijke precisie van je eigen leven...


Zeg dat leven van u, hebt u dat nog een beetje in de hand? Of overkomt het leven u alleen maar? Maakt u de juiste keuzes in uw leven en neemt u daar de consequenties van? Of moddert u maar wat aan?

Als dat laatste het geval is, dan is het experiment van Karl Raats een interessante om te volgen. Karl Raats is namelijk een vijfjarenproject gestart. Het onderwerp van zijn project is hij zelf.
Doelen

Zijn doel is eenvoudig:

2 university degrees and 5 professional accreditations to attain, 10 fears to overcome and 20 creative challenges to meet, 1 life to change and 10.000 lives to inspire, indefinitely... and only 5 years to get there!
Zijn project noemt hij Pinching the Ostrich en hij houdt er een interessante website op na.

Karl Raats is één van de trainers die ik heb gehad bij de COCD-facilitatorsopleiding. Die opleiding gaat over hoe je creativiteit kunt stimuleren bij mensen. Het gaat over hoe je je dromen en onmogelijke ambities waar kunt maken. Maar al te vaak gooien mensen het bijltje erbij neer, geloven ze niet meer dat het kan of dat ze er zelf geen invloed op uit kunnen oefenen.

Wat voor doelen stelt Karl zichzelf zoal? Lees hier voor zijn verantwoording over 2009. Daarin vertelt hij bijvoorbeeld dat hij zijn inpiratiedoelstelling heeft opgekrikt tot 1.000.000 mensen. Dat het hem dus lukt om met zijn verhaal meer mensen te insprireren om bewuster en met meer ambitie hun leven in te vullen.
Dit jaar wil hij twee angsten overwinnen. De ene angst heeft te maken met publieke vernedering en de andere met het dragen van een beugel op oudere leeftijd.
Persoonlijk jaarplan
Hij schrijft ook over de mindmap die hij gebruikt met zijn doelstellingen voor 2010. Je kunt dat beschouwen als een persoonlijk jaarplan. Die mindmap hangt boven zijn bureau en hij focust zich dagelijks op die dingen die hij zelf wil bereiken.
In ons werk maken we altijd netjes plannen maar in ons privéleven? Zijn we daar ook zo doelbewust?

Wie denkt aan vijfjarenplannen, denkt al snel aan rigide plannen zonder enige vorm van creativiteit. Karl Raats laat zien hoe hij focus legt in zijn eigen leven, hoe zijn eigen doelen wil bereiken. Doelen die op het eerste gezicht te groot en te omvangrijk lijken. En daarin schuilt nou net de creativiteit. Om die doelen te bereiken moet hij over zijn eigen angsten en twijfels stappen. Hij moet wegen vinden om doelen te bereiken die te ver weg lijken.

Niet alles lukt. Hij heeft ook te maken met tegenslag en vertraging. De kunst is om ook dan weer nieuwe wegen in te slaan. Zoals een TomTom die zijn route herberekend onder de gewijzigde omstandigheden.

Hondenfobie
Sommige van de tips van Karl Raats heb ik ook in mijn eigen leven wel toegepast. Zijn doelstelling om van je angsten af te komen hebben mij ook aan het denken gezet. In mijn geval is dat een hondenfobie. Blijf ik daar altijd voor weglopen of doe ik er wat aan? Zo, nu kent u mijn grootste angst en kunt u mij herinneren aan het feit dat ik nog vijf jaar heb om er wat aan te doen. Als iemand tips heeft hoor ik het graag.

3 opmerkingen:

Annemarie van Essen zei

Het duurde even voor het kwartje viel, maar de naam Karl is vaak gevallen tijdens mijn COCD-training. Zijn vrouw was namelijk een van mijn mede-cursisten.

Interessant experiment om te volgen is het zeker.

Ik schrijf al sinds mijn afstuderen elke 5 jaar een 'waar wil ik over 5 jaar staan-plan'. Dat slingert dan ergens en is niet zo gemakkelijk weer boven water te vissen. Maar het wordt zo langzamerhand wel weer eens tijd voor wat visie. :)

Merci!

HermaL zei

als je nog op een andere manier geïnspireerd wilt raken om (een) doelen in je leven te stellen, ga dan naar de 'lekkere' film Julie en Julia. Gebaseerd op 2 boeken, notabene!
http://www.nrc.nl/film/article2384570.ece/Julie_amp_Julia
En, Mark, jouw blog inspireerde mij om de site can COCD te bezoeken. Voor een ieder die zich wil laten teasen tot creatief denken:
http://www.cocd.org/files/active/1/aankondiging%20Crea%20Teaser.pdf

Overigens wat die hondenfobie betreft: ik heb geen enkel, zelfs geen(creatief) idee. Weet alleen dat mijn angst en weerzin voor honden afnam, sinds ik een kat heb. Ineens kon zo'n 'beest' me ook vertederen (gelukkig geldt dat niet voor elke hond...)

Mark Deckers zei

@essen2punt0: grappig dat van die training. Tja een plan maken en er focus op houden is volgens mij het moeilijkste.
@poeh: De film staat genoteerd. Tja, die honden...