maandag 1 februari 2010

De sprookjespartij

Ook in Deventer vinden op 3 maart verkiezingen plaats. En de vraag roept zich natuurlijk op wat we moeten stemmen. En warempel, in Deventer dient zich in mijn ogen een fantastische nieuwe partij aan: "De sprookjespartij".

Een naam die natuurlijk allerlei associaties oproept. Sprookjes, waar het goede altijd wint van het kwade. Waar het eind altijd is dat ze lang en gelukkig leefden. Waar dingen kunnen die voor onmogelijk werden gehouden. De naam sprookjespartij roept bij mij de associatie op dat het mogelijk is om een maatschappij te hebben waarin toch alles goed is. Overal rechtvaardigheid.

Kortom, de partij heeft met zijn naam onmiddellijk mijn sympathie. Vandaar dat ik deze ochtend maar eens op zoek ging naar de idealen van deze partij. Om eerlijk te zijn: een gemiddelde partij schopt het niet zo ver bij mij.

De partij is opgericht door zwerver Bertus Rietman. Kijk, het wordt steeds sympathieker. Ook een zwerver in dit land kan raadslid worden. Ik roep al bijna "Yes, we can".

In een artikel van de Wegenerdagbladen wordt ook wat uitgelegd over de partijpunten. Een van de speerpunten is de aankoop van een nieuwe keeper voor Go Ahead Eagles.

In een ander artikel geeft de partij aan dat minima voor half geld naar de Eagles moeten kunnen. Kamerverhuur moet goedkoper en in cafés moet weer gerookt kunnen worden.

Helaas, dat zijn mijn punten nu net niet. Ik was op zoek naar een partij die alle mensen gelukkig zou maken. Zijn roken en voetbal de opperste vorm van innerlijk geluk? Ja, gezellig misschien wel maar wel met erg weinig verbeelding.

Tot slot wordt melding gemaakt van het criminele verleden van de oprichters. Dat gaat ze natuurlijk nagedragen worden. En daarmee is het beeld natuurlijk wel een beetje compleet en krijg je onbedoeld toch beeld van Jacobse en Van Es met hun tegenpartij. Hoe onterecht misschien ook.

Kortom, ik moet het nog maar even doen met mijn eigen sprookjespartij met mijn eigen idealen. Ik kan dus op zoek naar een andere partij.

Waar is die partij waar je echt kunt wegdromen? Die partij waar echte idealen nog bovenaan staan? Die partij die zich inzet voor persoonlijke ontwikkeling? Een partij die laagdrempelig is? Een partij waar kinderen altijd welkom zijn en waar niet alleen grote mensen de dienst uit maken? Een partij die zich inzet voor literatuur, kunst en cultuur? Een partij waar het om werkelijke ontwikkeling en geluk gaat, zowel als individu als community.

Zeg, die politiek zou dat niet wat zijn voor de bibliotheken? Het zou mijn sprookjespartij wel kunnen zijn...

2 opmerkingen:

René Siteur zei

Mark,
Voetbalsprookjes bestaan ook. Kijk naar het wonder van Almelo. Overigens is de keeper van GA Eagles geleend van Heracles en die mogen jullie nog wel een jaartje houden.

Mark Deckers zei

@Rene: Dat van die keeper van Heracles was me bekend. Of ze daarom voorstellen om er maar 1 te kopen in plaats van te huren is niet bekend ;-)