zondag 13 december 2009

Spanning en sensatie in Hilversum...

René van der Have verdient eigenlijk een standbeeld ergens in Overijssel. Voor het tigste jaar organiseerde hij een krakercompetitie. En gisteren was er een spetterende live-finale in de bibliotheek van Hilversum.

Dit jaar waren en meer dan 1.000 individuele deelnemers, meer dan 100 teams en bijna 40 bibliotheekteams. In een voorbespreking berekenden René en ik dat er minstens 15.000 uur is besteed door alle deelnemers samen aan het oplossen van de vragen. Maar niet teveel over nadenken wat je nog meer kunt doen met zoveel tijd....

Acht finalisten uit Nederland en Vlaanderen streden om de eer en een aantal leuke prijzen. De deelnemers gingen schuil achter nicknames als Snowflake, Victosia, Loluca, Morse of Quatermass. In het dagelijks leven: museummedewerker, zorgmanager, huisarts, bibliothecaris (jawel) of dierenarts. Allen gaven ze aan de afgelopen periode heel veel 's nachts op internet te hebben gezeten.

Na twee voorrondes moesten vier eindfinalisten over blijven. De strijd was zo spannend dat een aantal extra barragevragen nodig waren om te beslissen wie echt de beste zoeker was. De vraag: "wat was de minimumtemperatuur in Vlissingen op 12 december 1909" werd door één van de finalisten in 18 seconden beantwoord. Dat soort mensen dus...

De finale bestond uit drie spannende vragen. De supporters konden op een groot scherm de zoekverrichtingen van de vier finalisten volgen. Dat volgen had het karakter van een biljartwedstrijd. Op fluistertoon moest commentaar worden gegeven. Dat is wel wat anders dan de jeugdfinales die ik gewend ben waar de kinderen om het hardst hun teams aanmoedigen.

Na drie vragenrondes was de winnaar bekend. Hij ging schuil onder de nickname: jbmorsch. In werkelijkheid Jan Morsch (zie foto), een bibliothecaris van Probiblio. De beroepseer is door hem wel gered. Hij was dit jaar overigens ook al winnaar van de internetzoekwedstrijd Serendip.

Na afloop volgde er nog een borrel. Daarbij leken de finalisten wel één grote familie. Ze trekken digitaal soms al jaren met elkaar op maar hadden elkaar nog nooit gezien. Dat leverde leuke en lieve situaties op. In één geval bleek iemand toch al jaren gedacht te hebben dat iemand een man was en bleek het een vrouw.

Weer fantastisch voorbereid en georganiseerd. De jury: Diane, Paul en Marten hadden hun handen meer dan vol maar losten een vastlopende pc soepeltjes op. Els Brons was met haar Hilversumse team weer een prima gastvrouw en Gerda Malepaard weer de perfecte charmante assistente. Er zijn wat aandachtpuntjes voor volgend jaar (het mag niet meer samenvallen met de Grote Prijs in Paradiso, dankjewel René) maar de iedereen riep: tot volgend jaar! Dat zal er dus wel van komen. Evenals dat standbeeld voor René.
Oh ja, voor de geïnteresseerden die vroegen om de foto's van mij in het trouwpak van mijn opa: die zijn jammerlijk mislukt.

12 opmerkingen:

Astrid zei

Leuk verslag. Hulde aan alle deelnemers en organisatoren. Ontslag zonder bonus voor de fotograaf ;-)

diriwout zei

René Chapeau

Mark Deckers zei

@astrid: Uhm, de fotograaf was René. Die gaan we niet ontslaan en verdient zeker nog wel een bonus. Maar René heeft wel mensen die wellicht linkjes naar Flickr hebben.
@diriwout: Daar sluit ik me graag bij aan.

Astrid zei

Sorry René, je was natuurlijk veel te druk om ook nog eens fotograaf te zijn. Het is je vergeven, je mag blijven!

Ineke Kielema zei

Bekijk Mark in het trouwpak van zijn opa op http://www.flickr.com/photos/31152179@N02/sets/72157622866129589/show

Mark Deckers zei

@doppinda: Bedankt! René van der Have is je zeer erkentelijk. Zijn baan is weer veilig!
@astrid: de pandjes jas ontbrak nog maar die paste niet in die stijl.

Unknown zei

Was gisteren toe aan een snipperdag. De jaarlijkse snertrit van de Solexclub was een prima gelegenheid. Samen rijden door een koud Sallands landschap biedt ruimte tot overdenken. Ik kijk terug op een geweldige dag, met veel oh's en ah's voor de mooie bibliotheek Hilversum, een sfeervol en intiem theater, een uitnodigend gamecenter en een leescafe met catering en een borrel. Maar het gaat natuurlijk om de mensen. ’s Middags waren de techneuten Saskia, Ineke en Etiene al druk met de voorzieningen van geluid en verbinding. Janette, Mies en Marcel met het verslepen van tafels, stoelen en de ruimte zo aan te kleden dat deze de look and feel kreeg van een bokswedstrijd. De jury met Paul, Diane en Marten had zich degelijk voorbereid en straalde deskundigheid en gezag uit.
Mark gehesen in het pak waarmee zijn opa in 1934 trouwde, zag er sjiek en tegelijk vrolijk uit. Zijn presentatie is speels, haakt in op wat hem opvalt en hij kreeg het publiek zo gek om mee te doen aan een zelfbedachte yell van de kinderen van finaliste @nna. En toen iedereen weg was en we ons aan het omkleden waren in het theater zei Mark, ik heb nog geen foto van mij in het trouwpak. Dat was te regelen, de eerste foto mislukte door te trage sluitertijd maar de tweede was perfect. Of Mark, had je misschien de verkeerde ontwikkelaar in je mobiel?

Mark Deckers zei

@VU: laten we het zo zeggen: ik kan het fototoestel de schuld geven of de fotograaf. Laten we vooral zeggen dat het een waardeloos toestel was ;-)

Diane zei

Leuk verhaal Mark. Ik ben er nog niet aan toe gekomen om mijn foto's te bekijken. Misschien zit er nog wat leuks bij. :)

Mark Deckers zei

@Diane: ik zag dat op het besloten forum nog meer links te vinden zijn.

Unknown zei

hoi Mark,

ik heb m'n foto’s
online gezet, met foto's van jou in het trouwpak van je opa :)

Mark Deckers zei

@diane: leuke foto's. Vooral je laatste foto's laten zien hoe het bijna één familie is om die grote tafel.