zondag 13 december 2009

Een open sollicitatie bij minister Plasterk...


Foto: Roel Wijnants

Geachte meneer Plasterk,

Bij deze wil maar eens een open sollicitatie bij u plaatsen. Want ja, de functie waar ik op wil solliciteren bestaat nog niet. En ik weet eigenlijk ook niet welke organisatie in bibliotheekland die functie zou moeten hebben.

Laat overigens wel wezen dat ik het prima naar mijn zin heb hier op het platteland van Overijssel. De mooiste baan van Nederland. Een mooiere baan bestaat niet, tenzij deze natuurlijk alsnog gemaakt wordt.

Ik wil namelijk hierbij solliciteren als Hoofd ICT van de Bibliotheken in Nederland. U gaat natuurlijk nu zeggen dat dat Hoofd ICT al bestaat: Peter van Eijk als bouwheer van de Digitale Bibliotheek van Nederland. En inderdaad Peter van Eijk staat fier als een kapitein op de brug van MS Bibliotheekland. Met in Dennis Eijsten een prima stuurman. Volgens mij doen ze prima werk en dat verdient juist louter ondersteuning.

En in die zin maak ik me juist zorgen over de automatisering van al die bibliotheken. Bij elke Provinciale SteunOrganisatie zie ik een eigen ICT-afdeling en ook elke grote stadsbibliotheek heeft leuke ICT-mensen op de loonlijst staan. Maar wat ik nu zo jammer vind, is dat ze allemaal apart werken. Elk op hun eigen eilandje, met hun eigen systeem. Elk met een eigen website en CMS.

En het ergste: elk met eigen ICT-beleid. Met op zijn best afstemming tussen de partijen. En natuurlijk is het makkelijk wijzen naar een ander, maar ik was zelf ook ooit hoofd ICT en werkte er net zo hard aan mee.

Zou het niet een zegen voor dit land zijn om die afdelingen eens samen te voegen? En dan bedoel ik niet in een grote ivoren toren in het midden van het land. Mooi op de plek waar ze nu zitten, dichtbij de bibliotheken. Maar zet ze eens onder één leidinggevende. Zou er dan niet automatisch een einde komen aan die wildgroei? Zou er dan niet op een hele logische wijze mogelijkheden gevonden gaan worden tot efficiënter werken? Zouden die stokpaardjes dan niet langzamerhand gaan verdwijnen?

En als je zo’n functie nou eens koppelt aan ons koningsduo Van Eijk en Eisten ontstaat er dan ook niet een hele logische combinatie die tot in de haarvaten van het bibliotheekwerk diensten kan verlenen? Geen algemeen beleid maar boter bij de vis en de mogelijkheid om met elkaar meer effectiever en efficiënter te werken.

Maar ja, wie gaat zo’n functie instellen? Wie durft er zo zijn autonomie op tafel te leggen? Dus ik dacht: ik schrijf u maar eens. Ik wacht uw uitnodiging voor een gesprek maar af.

Met vriendelijke groet,
Mark Deckers

P.s.: ik woon in Deventer en wilde u daar niet iets met een innovatiecentrum? Nou ja, het is maar een idee. Ik schroef zo een bordje op mijn voordeur: “innovatiecentrum”. Bent u daar ook weer van af.

7 opmerkingen:

Unknown zei

Puike brief Mark, dat moet gaan lukken!

Ik houd me aanbevolen voor die andere job. @ your service :-)

Mark Deckers zei

@Edwin: Dank je Edwin. Die andere job Geek marketeer, volgens wikipedia alleen weggelegd voor sociale nerds. Sociaal ben je wel. Maar ben jij ook een nerd? Dat voelt te negatief.

Juul zei

Mark, zéér origineel die brief. Zet wel nog ff een 'ik' in je openingszin.Jij durft! en ik hoop dat dit idee navolging vindt! groetjes Juul

Unknown zei

Het is maar hoe je nerd uitlegt, nietwaar? conserveratiearchitect dan maar ^^

Mark Deckers zei

@Julia58: Wie roept dat ie kandidaat is wordt het nooit. Makkelijk roepen hoor voor mij.
@Edwin: conversatiearchitect... lijkt me wel wat voor op een visitekaartje. Doen Edwin!

Anoniem zei

Geachte Heer Deckers
U heeft mijn foto gebruikt (Plasterk)
Bij wiki staan toch duidelijke voorwaarden voor foto gebruik You are free:

* to share - to copy, distribute and transmit the work
* to remix - to adapt the work

Under the following conditions:

* attribution - You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work).
* share alike - If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same or similar license to this one.
Dus graag voldoen aan de voorwaarden aub
Roel Wijnants

Mark Deckers zei

@anoniem: ik voldoe graag aan de voorwaarden als ik u kunt aangeven onder welke specificaties. Anders zal ik de foto binnen 48 uur verwijderen.